Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2015 09:00

Jacques Villeneuve – Tommi Makinen – Mick Doohan: η συνάντηση των πρωταθλητών

Written by

Βαρκελώνη, 22-23 Απριλίου 1998. Τι μπορεί να συμβεί αν βρεθούν στην ίδια πίστα οι εν ενεργεία πρωταθλητές της Formula 1, του WRC και του MotoGP;

Απάντηση: μια εκδήλωση με αναπάντεχη έκβαση, λεπτομέρειες της οποίας θα εξιστορηθούν στο παρόν άρθρο.

Στα πλαίσια της προώθησης του brandname της, η αυστραλιανή καπνοβιομηχανία Winfield διοργάνωσε την ''ημέρα των πρωταθλητών''.
Πρωταγωνιστές της εκδήλωσης ήταν οι οδηγοί που κατέκτησαν το 1997 τον τίτλο των οδηγών στη Formula 1, στο WRC και στο MotoGP, ήτοι ο Καναδός Jacques Villeneuve, ο Φινλανδός Tommi Makinen και ο Αυστραλός Mick Doohan.
Κοινό υπόβαθρο των 3 οδηγών ήταν ότι συνδέονταν ''χορηγικά'': ο Villeneuve ήταν οδηγός της Winfield Williams Mecachrome, o Makinen είχε τρέξει στο Rally Αυστραλίας το 1997 με το Mitsubishi Lancer Evo IV ''βαμμένο'' στα χρώματα της καπνοβιομηχανίας και ο Doohan (πέρα από την καταγωγή από τη χώρα των καγκουρό) είχε τρέξει στο παρελθόν με χορηγό την ''αδελφή'' καπνοβιομηχανία Rothmans (χορηγός της Honda στο MotoGP μέχρι το 1993, μετέπειτα χορηγός της Williams F1 την τετραετία 1994-1997).

Makinen-Doohan-Villeneuve

Θα περίμενε κανείς ότι η ''ημέρα των πρωταθλητών'' θα περιλάμβανε μια μάχη μεταξύ των 3 οδηγών, με εναλλαγή ''όπλων'' και τερέν – το όνειρο κάθε φίλου του μηχανοκίνητου αθλητισμού.
Για λόγους ασφαλείας όμως, επιλέχθηκε τελικά η λύση της πίστας και της δοκιμής της FW19 (του μονοθεσίου που χάρισε τον τίτλο στον Villeneuve) από τους Makinen και Doohan.
O Καναδός ανέλαβε τη ''διδασκαλία'' της οδήγησης του μονοθεσίου, οι μαθητές όμως δεν έδωσαν μεγάλη σημασία στα λεγόμενα του δασκάλου τους.

Makinen Williams 1998 1

Αυτός που βρέθηκε πρώτος στο τιμόνι της FW19 ήταν ο Doohan.
Δεν πρόλαβε να συμπληρώσει ούτε μισό γύρο στην 1η του προσπάθεια, καθώς είχε έξοδο στη στροφή 4.
Στη 2η του προσπάθεια τα πήγε καλύτερα, συμπληρώνοντας 8 γύρους (με τον καλύτερο εξ αυτών 5 δευτερόλεπτα κάτω σε σχέση με το χρόνο που σημείωσε στον αγώνα του MotoGP το 1997).

 

''Το να οδηγείς ένα μονοθέσιο Formula 1 δεν είναι τόσο εύκολο όσο το κάνουν οι οδηγοί να μοιάζει – γνωρίζουν τι μπορούν και τι δε μπορούν να κάνουν.'', δήλωσε με το πέρας της δοκιμής ο Αυστραλός.

Makinen Williams 1998 3

Τη 2η ημέρα της εκδήλωσης, ήταν η σειρά του Makinen να πάρει μια γεύση από μονοθέσιο.
Η 1η του προσπάθεια ήταν παραπλήσια με εκείνη του Doohan: έπεσε κι αυτός θύμα των κρύων ελαστικών, λίγα μέτρα πιο πέρα από εκεί που είχε έξοδο ο Αυστραλός.

 

Στη 2η του προσπάθεια πήγαινε αρκετά καλά, ώσπου στον 8ο γύρο είχε ένα μεγάλο ατύχημα (ευτυχώς χωρίς συνέπειες για τον ίδιο, παρά μόνο εκτεταμένες ζημίες στο μονοθέσιο) κινούμενος με 250 χλμ/ώρα.
''Πήγα να βάλω την 6η, αλλά νομίζοντας πως είμαι στο Lancer, κατέβασα και το μονοθέσιο σπίνιαρε'', δήλωσε ο Φινλανδός μόλις βγήκε από το μονοθέσιο.
Άδοξο φινάλε στην προσπάθεια του ''Mr Maximum Attack'', που έμεινε όμως ενθουσιασμένος με το μονοθέσιο:

Η επιτάχυνση και το φρενάρισμα είναι απίστευτα.
Ήταν όνειρο για μένα να οδηγήσω ένα μονοθέσιο Formula 1 και είναι μια εμπειρία που θα μου μείνει αξέχαστη.
Δεν έχω πετάξει ποτέ με πύραυλο, νομίζω όμως ότι η αίσθηση θα είναι παρόμοια!

Το αν ισχύει η σύγκριση των εμπειριών της οδήγησης ενός μονοθεσίου και της πτήσης με πύραυλο, δε μπορεί να λεχθεί με βεβαιότητα – ο Jacques Villeneuve όμως ήταν με βεβαιότητα πυρ και μανία με τη Williams, που δεν του επέτρεψε να δοκιμάσει την Honda NSR500 του Doohan...

 

 

 

 

f1grip avatar 240px 2013    autowebtv  rocketweb logo lizard 250    

Newsletter Sign Up

f1_1_20120328_2075875929.jpg

KART POSTER