Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2016 09:00

Βέλγιο 1981: Η οργανωτική παρωδία που κατέληξε σε τραγωδία

Written by

Στην ιστορία της Formula 1 έχουν καταγραφεί ουκ ολίγα τραγικά περιστατικά κατά τη διάρκεια των αγωνιστικών τριημέρων.


Δε μένουν όμως όλα στη μνήμη των θεατών – η μεταγενέστερη ενθύμησή τους έχει συνήθως να κάνει με τον πρωταγωνιστή του συμβάντος: πιο εύκολα αποτυπώνεται στη μνήμη ο αγώνας που σημαδεύτηκε από κάποιο σοβαρό τραυματισμό ή θάνατο οδηγού παρά ο αγώνας που το θύμα ήταν κάποιος ''άσημος'' μηχανικός ή θεατής.
Στη δεύτερη κατηγορία ανήκει ο αγώνας περί του οποίου συνδιαλέγεται το παρόν κείμενο: στο Zolder το 1981, 2 νεαροί μηχανικοί έπεσαν θύματα της εγκληματικής οργανωτικής απραξίας.

Zolder Pitlane

Το τσίρκο της Formula 1 μετέβη στην πίστα του Zolder, τόπου φιλοξενίας του GP Βελγίου, με τις αντιδράσεις των οδηγών για τα ελλιπέστατα μέτρα ασφαλείας του circuit έκδηλες από την πρώτη στιγμή που βρέθηκαν εκεί.
Ήταν ορατό διά γυμνού οφθαλμού ότι το pitlane ήταν επικίνδυνα στενό για έναν αγώνα που θα επιδίωκαν να προκριθούν 36 οδηγοί.
Η κυκλοφοριακή συμφόρηση στα pits ήταν δεδομένη και με τους μηχανικούς κάθε ομάδας να στριμώχνονται εντός μιας στενής λωρίδας δρόμου, ο κίνδυνος ενός ατυχήματος ήταν προ των πυλών.
Αυτό που έβλεπαν οι οδηγοί όμως δεν το έβλεπαν (ή έκαναν πως δεν το έβλεπαν) οι οργανωτές του αγώνα, που παρουσιάζονταν καθησυχαστικοί.
Εξάλλου, είχαν ήδη ανακοινώσει την ανακατασκευή των pits και του pitlane ενόψει 1982, οπότε ήταν η τελευταία φορά που οι οδηγοί θα έτρεχαν υπό τις παρούσες συνθήκες.
Οι φόβοι των οδηγών δεν άργησαν να επιβεβαιωθούν με τον πιο τραγικό τρόπο: στις ελεύθερες δοκιμές της Παρασκευής, ο νεαρός μηχανικός της Osella Giovanni Amadeo γλίστρησε στο pitlane, εν μέσω μιας απίστευτης οχλαγωγίας.
Έπεσε πάνω στο μονοθέσιο του διερχόμενου Carlos Reutemann, ο Αργεντινός δεν πρόλαβε να αντιδράσει και τον χτύπησε στο κεφάλι.
Ο άτυχος μηχανικός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου και εξέπνευσε τελικά 2 ημέρες αργότερα (ο θάνατός του ανακοινώθηκε μετά το τέλος του αγώνα).

Zolder Pitlane 2

Ενόψει των κατατακτηρίων δοκιμών, οι οδηγοί ζήτησαν να μην επιτραπεί να λάβουν μέρος 30 μονοθέσια ως ίσχυε, αλλά 26, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης νέου περιστατικού.
Ήδη όμως την Παρασκευή είχαν ασκηθεί πιέσεις σε μικρές ομάδες να αποσύρουν τους οδηγούς τους (όπως κι έκαναν) και οι οργανωτές ήταν ανένδοτοι σε περαιτέρω μείωση των συμμετεχόντων.
Παρά το γεγονός ότι η συμφόρηση ήταν σημαντική και πάλι, ευτυχώς αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.
Το κλίμα όμως ήταν βαρύ και η κατάσταση σε καμία περίπτωση δεν ενέπνεε ασφάλεια ενόψει του αγώνα της Κυριακής.
Οι οδηγοί, βλέποντας ότι οι κραυγές αγωνίας τους ήταν ''φωνή βοώντος εν τη ερήμω'', αποφάσισαν να δράσουν διαφορετικά: την ώρα που θα δινόταν η εκκίνηση, θα παρέμεναν εκτός cockpit για 5 λεπτά, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μη εισάκουση των παρατηρήσεών τους και σε συμπαράσταση με τους μηχανικούς.

Zolder Drivers Protest

Οι οργανωτές του αγώνα (παρακινούμενοι από τον Bernie Ecclestone, που δεν ήθελε με τίποτα μια διαμαρτυρία ενώπιον εκατομμυρίων τηλεθεατών) τους προειδοποίησαν ότι η εκκίνηση θα δινόταν στην προγραμματισμένη ώρα.
Κάποιοι οδηγοί θορυβήθηκαν, κάποιοι άλλοι όχι, το ζήτημα όμως ήταν ότι οι οργανωτές τήρησαν το λόγο τους.
Το σβήσιμο των φώτων για το γύρο προθέρμανσης συνοδεύτηκε με την εξής τραγελαφική εικόνα: οδηγοί που βρίσκονταν εκτός cockpit και μηχανικοί στέκονταν όρθιοι μέσα στην πίστα, τη στιγμή που οι άλλοι οδηγοί περνούσαν ανάμεσά τους.

Zolder Start

Κακήν κακώς ολοκληρώθηκε ο γύρος προθέρμανσης, το αλαλούμ όμως είχε και συνέχεια: ο Nelson Piquet δε σταμάτησε στη θέση που έπρεπε και οι οργανωτές του έδωσαν σήμα να κάνει ακόμα ένα γύρο, προκειμένου να επιστρέψει στο grid.
Λόγω της καθυστέρησης από το λάθος του Βραζιλιάνου, οι κινητήρες πολλών μονοθεσίων ανέβασαν θερμοκρασία.
Ο Reutemann το υπέδειξε στους οργανωτές, φευ όμως.
Έτσι δεν ήταν λίγοι οι οδηγοί που έσβησαν τα μοτέρ και περίμεναν τον Piquet,προκειμένου να επαναληφθεί ο γύρος προθέρμανσης.
Οι οργανωτές όμως είχαν άλλη γνώμη: με το που βρέθηκε ο Βραζιλιάνος στη σωστή θέση εκκίνησης, δόθηκε κανονική εκκίνηση, χωρίς επιπλέον γύρο προθέρμανσης.
Ο Riccardo Patrese προσπάθησε τότε να βάλει μπροστά τον κινητήρα του μονοθεσίου του, αλλά δεν το κατάφερε.
Αμέσως έκανε το χαρακτηριστικό νόημα με τα χέρια, αλλά εις μάτην.

 

Zolder Patrese


Ο μηχανικός του Dave Luckett εισέβαλλε στην πίστα, προκειμένου να τον βοηθήσει.
Στο χάος που επικρατούσε, ο Siegfried Stohr, ομόσταυλος του Patrese στην Arrows, δε μπόρεσε να αποφύγει τον Luckett.

 

''Μούδιασαν τα χέρια και τα πόδια μου, έκλαιγα μέσα από το κράνος μου.
Σκεφτόμουν τι κάνουμε εδώ, οδηγάμε μηχανές που σκοτώνουν κόσμο;''

 

Τάδε έφη Nigel Mansell, αυτόπτης μάρτυρας του συμβάντος.
Ο Luckett ως εκ θαύματος τη ''γλίτωσε'' με ένα σπασμένο πόδι, η παρωδία όμως δεν έληξε εκεί.
Αν και το ασθενοφόρο ήταν μέσα στην πίστα, δε βγήκε κόκκινη σημαία, πράγμα που σήμαινε ότι ο αγώνας συνεχιζόταν κανονικά.

Ο Didier Pironi σταμάτησε αμέσως και τον ακολούθησαν κατόπιν και οι υπόλοιποι οδηγοί.
Η επανεκκίνηση δόθηκε 40 λεπτά αργότερα, ο αγώνας βέβαια είχε ήδη επισκιαστεί από τα όσα τραγικά συνέβησαν νωρίτερα.
Ήρθε και η νεροποντή να δώσει τέλος μια ώρα αρχύτερα, με τον Reutemann να παίρνει την 12η και τελευταία νίκη της καριέρας του.
Ο Jacques Laffite ήταν 2ος, ενώ 3ος τερμάτισε ο Nigel Mansell, επιτυγχάνοντας το 1ο βάθρο της καριέρας του.
Κι αν ο Βρετανός είχε μια συγκρατημένη χαρά λόγω της 1ης του διάκρισης, ο Αργεντινός, επηρεασμένος και από το συμβάν της Παρασκευής, ήταν σκυθρωπός.

Zolder Podium

Μετά το τέλος του αγώνα, θεσπίστηκε ο κανονισμός που απαγορεύει στους μηχανικούς να βρίσκονται εντός πίστας 15 δευτερόλεπτα πριν πέσει το σήμα του γύρου προθέρμανσης – και ήταν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Έπρεπε όμως να κινδυνεύσει η ζωή του Luckett για να χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου στους ιθύνοντες, το οποίο όμως δε χτύπησε στην περίπτωση του θανάτου του Amadeo: στο Zandvoort το 1983, ο μηχανικός της ATS Gustav Brunner χτυπήθηκε εντός του στενού pitlane από τον Eddie Cheever – αποτέλεσμα ήταν ένα σπασμένο πόδι, αυτό που μετράει όμως είναι ότι το πάθημα δεν είχε γίνει μάθημα...

f1grip avatar 240px 2013    autowebtv  rocketweb logo lizard 250    

Newsletter Sign Up

10_germany_20140327_1813148850.jpg

KART POSTER