Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2016 09:00

Ολλανδία 1966: Ο ''γέρος'' Jack Brabham και ο απίστευτος Jim Clark

Written by

Την εποχή που η ζυγαριά μεταξύ οδηγού και μονοθεσίου, έγερνε υπέρ του πρώτου....

To 1966 ήταν η χρονιά που επιβλήθηκαν οι κινητήρες των 3 λίτρων αντικαθιστώντας εκείνους των 1.5 λίτρων.
Οι περισσότερες ομάδες πιάστηκαν αδιάβαστες, μεταξύ αυτών και η Lotus, όταν η σχεδόν μόνιμη πάροχός της Coventry Climax ανακοίνωσε την τελευταία στιγμή ότι για οικονομικούς λόγους δεν μπορούσε να συνεχίσει κατασκευάζοντας έναν εξ ολοκλήρου καινούργιο κινητήρα.
Έτσι ο Colin Chapman απέμεινε μόνο με το απόθεμα των κινητήρων V8 του 1965 χωρητικότητας 1976 κυβικών για τον Νο 1 πιλότο του Jim Clark, μέχρι να αποδώσουν οι συμφωνίες του είτε με την Cosworth, είτε με την BRM για τον Η16.
Για τα υπόλοιπα μονοθέσιά του χρησιμοποιούσε συνήθως κινητήρες Ρ56 V8 της BRM οι οποίοι ήταν σημαντικά πιο δυνατοί.
Η Ferrari ήταν ήδη έτοιμη με την 312 να διαθέτει μοτέρ ισχύος 360 ίππων, παρομοίως και η Cooper, με την Τ81 να τροφοδοτείται με έναν παλαιό μεν αλλά ανακαινισμένο κινητήρα της Maserati επίσης με 360 ίππους, ενώ η Brabham επέλεξε τον παλιό αλλά αξιόπιστο κινητήρα της αυστραλιανής Repco με 315 ίππους.
Η νεοσύστατη McLaren πειραματιζόταν πότε με τον 3λιτρο κινητήρα V8 Ford από τα Indy Cars και πότε με τον εκ μετατροπής 3λιτρο V8 Serenissima M166 με 300 ίππους, ενώ τέλος, η BRM χρησιμοποιούσε τον αξιόλογο κινητήρα Ρ60 των 2.136 κυβικών από τους αγώνες στην Αμερική με ισχύ 285 ίππους στην P61, μέχρις ότου να ετοιμασθεί ο 3λιτρος κινητήρας της Η16 των 375 ίππων.

Clark Zandvoort 1966


Μπροστά σε αυτές τις ιπποδυνάμεις, ο Jim Clark με τον αναιμικό και χωρίς καμιά εξέλιξη 2λιτρο κινητήρα των 225 ίππων στις 10.800 στροφές φάνταζε σαν ο φτωχός συγγενής…αλλά τα φαινόμενα απατούσαν!
Ο αγώνας στην Ολλανδία ήταν ο 5ος της χρονιάς και μέχρι εκείνη την στιγμή ο «Black Jack» (Sir Jack Brabham) με την ομώνυμη ΒΤ19 προηγείτο καθαρά στην βαθμολογία, έχοντας ήδη 2 διαδοχικές νίκες σε Γαλλία και Βρετανία.
Οι βρετανικές εφημερίδες της εποχής είχαν αναγάγει σε μέγα θέμα το ότι διεκδικούσε το 3ο του πρωτάθλημα στην ηλικία των 40 ετών, γι' αυτό ο Jack τους επεφύλαξε μια έκπληξη.


Brabham Zandvoort 1966


Εμφανίστηκε στα paddock με ψεύτικη γενειάδα, με μαγκούρα στα χέρια και κουτσαίνοντας στο αριστερό του πόδι, πλησίασε τρεκλίζοντας το μονοθέσιο και μονομιάς τα πέταξε όλα και με χάρη έφηβου πήδηξε μέσα….σκορπίζοντας τρανταχτά γέλια στους παρευρισκόμενους αλλά και στους θεατές που έτυχε να παρακολουθούν την σκηνή!
Ήταν η καλύτερη ''απάντηση'' στα σκωπτικά σχόλια για την ηλικία του: όπως αποδείχθηκε περίτρανα μέχρι και την απόσυρσή του στην ηλικία των 44 ετών, δεν είχε χάσει ίχνος από την ανταγωνιστικότητά του.

 

Στον αγώνα, ξεκινώντας από την pole διατηρήθηκε 1ος και έχοντας τον αξιόπιστο κινητήρα της Repco στην πλάτη του απομακρύνθηκε.
Πίσω του όμως είχε ήδη ξεσπάσει...επανάσταση όταν ο Jim Clark από 3ος στην γραμμή εκκίνησης, πέρασε μονομιάς την δεύτερη Brabham του Denny Hulme και σταδιακά έκλεισε την διαφορά με τον πρωτοπόρο.
Στον 27ο γύρο έγινε αυτό που φάνταζε αδιανόητο…με 30% λιγότερη ιπποδύναμη αυτός ο καταπληκτικός χορευτής της πίστας, πέρασε μπροστά και άρχισε με την σειρά του να απομακρύνεται.
Ήταν κάτι τόσο απρόσμενο, τόσο μαγικό που έφθανε στα όρια του αφύσικου…το με τεράστια διαφορά πιο αδύναμο μονοθέσιο ''πετούσε'' στα χέρια του Σκωτσέζου, με τη διαφορά να ανοίγει συνεχώς.
Η συγκεκριμένη κατάσταση βέβαια παραήταν ανατρεπτική για να συνεχιστεί μέχρι τέλους…
Στον 76ο γύρο ο Clark αναγκάστηκε να πάει στα pits, όταν από τους κραδασμούς του κινητήρα, αποκολλήθηκε η αντλία νερού με αποτέλεσμα απώλεια υγρών και υπερθέρμανση.
Οι μηχανικοί στερέωσαν και πάλι την αντλία και πρόσθεσαν νερό στο ψυγείο, αλλά είχε χαθεί πολύτιμος χρόνος.


Brabham Zandvoort 1966 2


Βγήκε 4ος στην πίστα, 2 γύρους πίσω από τον Brabham και 1 γύρο πίσω από τις δύο BRM P261 των Graham Hill & Jackie Stewart…μετά από μια φρενήρη καταδίωξη κατάφερε όμως να προσπεράσει τον Stewart ακριβώς στον τελευταίο γύρο και να κατακτήσει την 3η θέση, παρά το ότι η Lotus του υστερούσε σε δύναμη από την BRM κατά 60 ίππους!


Ο Sir Jack Brabham κατέκτησε άνετα το πρωτάθλημα εκείνη την χρονιά σε πείσμα των επικριτών της ηλικίας του.
Το 2014, στα πλαίσια του ιστορικού Grand Prix στο Zandvoort, ο γιος του David Brabham ''φόρεσε'' την περίφημη γενειάδα, επαναφέροντας στη μνήμη το εξαιρετικό ''πικάρισμα'' του μεγάλου Αυστραλού στις βρετανικές εφημερίδες.


David Brabham Historic Zandvoort 2014


Το επίτευγμα του Clark θεωρητικά ήταν αδύνατο να επαναληφθεί με ''νορμάλ'' συνθήκες αγώνα, ο Σκωτσέζος όμως φρόντισε να αφήσει άναυδους τους παρευρισκομένους στον επόμενο αγώνα, κατακτώντας την pole position στο Nurburgring των 22 χιλιομέτρων.
Και μόνη η σκέψη ότι μπορεί να υπάρξει κάτι ανάλογο, όσα χρόνια και αν περάσουν, δείχνει ουτοπική….άλλωστε σε ποιον να το πεις και ποιος να σε πιστέψει;

f1grip avatar 240px 2013    autowebtv  rocketweb logo lizard 250    

Newsletter Sign Up

monaco-f1-2012-poster_20140327_1908543166.jpg

KART POSTER