Τετάρτη, 06 Ιουλίου 2016 09:00

Γαλλία 2003: η μεγάλη ημέρα της Minardi και του Jos Verstappen

Written by

Τι κι αν ο προϋπολογισμός της Minardi ήταν πάντοτε περιορισμένος και η δυνατότητα για διακρίσεις εκ των προτέρων οριοθετημένη;


Πάντα έβρισκε τον τρόπο να έχει μια αξιοπρεπέστατη παρουσία στο grid, λειτουργώντας ευεργετικά για τη Formula 1: ανέδειξε εξαιρετικούς οδηγούς και μηχανικούς, με το χαρακτηρισμό ''το μεγάλο σχολείο της Faenza'' να αποδίδει με τον καλύτερο τρόπο τη σπουδαία συνεισφορά της ιταλικής ομάδας.

Στο GP Γαλλίας το 2003, ο καιρός φρόντισε να ανταμείψει και με το παραπάνω όλα αυτά τα χρόνια της προσπάθειας, χαρίζοντας στην ομάδα την πιο όμορφη στιγμή της.
Εκείνη τη χρονιά, το σύστημα των κατατακτηρίων δοκιμών είχε ως εξής:

 

-Την Παρασκευή οι οδηγοί έβγαιναν στην πίστα για ένα μόνο γύρο, ανάλογα με τη θέση τους στη βαθμολογία πριν τον αγώνα (πρώτος δηλαδή έβγαινε ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας και ούτω καθεξής)
-Ο χρόνος που πετύχαιναν την Παρασκευή διαμόρφωνε αντιστρόφως ανάλογα τη σειρά που έβγαιναν στην πίστα το Σάββατο για να πραγματοποιούσουν το χρόνο που θα τους έδινε τη θέση εκκίνησής τους στον αγώνα (ο οδηγός που πετύχαινε επομένως τον πρώτο χρόνο την Παρασκευή, έβγαινε τελευταίος στην πίστα το Σάββατο)

 

Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η εφαρμογή του εν λόγω συστήματος, διατυπώθηκε ορθά η παρατήρηση του καταλυτικού ρόλου της σειράς εκκίνησης σε ευμετάβλητες καιρικές συνθήκες, με τις απόψεις να διίστανται.
Άλλοι το εξέλαβαν ως μία παράμετρο υπέρμετρα δεσμευτική (καθώς μέχρι την προηγούμενη χρονιά, οι οδηγοί μπορούσαν να πραγματοποιήσουν ένα maximum 12 γύρων εντός 1 ώρας, οποιαδήποτε στιγμή το επιθυμούσαν), άλλοι είδαν μια ευκαιρία σποραδικής αναδιάταξης του grid.


Verstappen 2003 2


Στις πρώτες κατατακτήριες δοκιμές της Παρασκευής στο Magny-Cours, η αναδιάταξη των δυνάμεων ελέω καιρού ήταν γεγονός.
Η περίοδος ξεκίνησε με βρεγμένο οδόστρωμα, όσο όμως περνούσε η ώρα αυτό στέγνωνε.
Αποτέλεσμα ήταν να μειώνονται διαρκώς οι χρόνοι, με τους οδηγούς που έκαναν τελευταίοι την εμφάνισή τους στην πίστα να έχουν προβάδισμα σε σχέση με τους προηγουμένους.
Ήταν πλέον πασιφανές ότι από τη στιγμή που ο Jos Verstappen θα έβγαινε στην πίστα προτελευταίος και ο Justin Wilson τελευταίος, ήταν μια μεγάλη ευκαιρία για μια μοναδική στιγμή για τη Minardi, να ''σπάσουν'' τον πρώτο χρόνο του Ralph Firman της Jordan και να γράψουν ιστορία, όπερ και εγένετο:1ος ο ''Jos the Boss'', 2oς ο αδικοχαμένος Wilson (αν και ακυρώθηκε αργότερα ο χρόνος του, λόγω του ότι το μονοθέσιό του βρέθηκε λιποβαρές).


''Όλοι είναι εκστασιασμένοι, ήταν φανταστικό.
Δεν έχω δει ξανά τόσους δημοσιογράφους, νιώθω λες και κερδίσαμε τον αγώνα!''

Verstappen 2003 3

 

Ξέφρενα πανηγύρια στο γκαράζ της Minardi, σε μια επιτυχία που τη χάρηκαν όλοι, παρευρισκόμενοι και τηλεθεατές – αξίζουν μια ''δικαίωση'' και οι αφανείς ήρωες.

f1grip avatar 240px 2013    autowebtv  rocketweb logo lizard 250    

Newsletter Sign Up

mon09pc_20120329_1477380094.jpg

KART POSTER