Saturday, 17 January 2015 10:00

Lotus 109 (1994)

Written by

Η Lotus 109 ήταν το τελευταίο μονοθέσιο που κατασκεύασε εξολοκλήρου η Βρετανική ομάδα πριν εγκαταλείψει την Formula 1.


Το 1994 η ομάδα ξεκίνησε με την 107C που ήταν η τρίτη έκδοση του μονοθεσίου του 1992.
Στον 5ο αγώνα του πρωταθλήματος που διεξήχθη στην Ισπανία, έκανε την εμφάνισή του το νέο μονοθέσιο της ομάδας, το οποίο το είχε στην διάθεσή του μόνο ο Johnny Herbert, τόσο για εκείνον τον αγώνα, όσο και για τον επόμενο στον Καναδά.
Αυτό ήταν αποτέλεσμα των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε η ομάδα.
Από την Γαλλία και μετά (8ο αγώνα του πρωταθλήματος), η Lotus είχε πλέον δυο ετοιμοπόλεμα μονοθέσια.

Σχεδιαστής του μονοθεσίου, ήταν ο Chris Murphy και ο κινητήρας που χρησιμοποιήθηκε ήταν ο V10 της Mugen – Honda, στα πλαίσια μιας συνεργασίας που αποσκοπούσε σε καλύτερες επιδόσεις από αυτές των πελατειακών V8 της Ford που χρησιμοποιούσαν μέχρι τότε.

Lotus 1994 - Johnny Herbert 1

Το οδηγικό δίδυμο της ομάδας ήταν αρχικά οι Johnny Herbert και Pedro Lamy, όμως μετά τον τραυματισμό του δεύτερου σε ιδιωτικές δοκιμές στο Silverstone όπου έσπασε και τα δυο του πόδια, την θέση του πήρε από τον αγώνα της Ισπανίας ο Alessandro Zanardi.
Έτσι ο Pedro Lamy δεν είχε την ευκαιρία να οδηγήσει την νέα 107 σε αγώνα, μένοντας εκτός αγώνων για την υπόλοιπη χρονιά.

Στις κατατακτήριες δοκιμές στην Ισπανία, ο Herbert με το νέο μονοθέσιο κατετάγη 22ος, μια μόλις θέση μπροστά από το παλιό μονοθέσιο που οδηγούσε ο Zanardi, όμως η διαφορά τους σε χρόνο ήταν 1,3 δευτερόλεπτα, ενώ στον αγώνα ο Βρετανός εγκατέλειψε από οδηγικό λάθος.

Ο Καναδάς ήταν το τελευταίο μέτρο σύγκρισης των δυο μονοθέσιων και η διαφορά πλέον φαινόταν δια γυμνού οφθαλμού.
17 ος ο Herbert, 23ος ο Zanardi με την μεταξύ τους διαφορά και πάλι στα 1,3 δευτερόπλεπτα, ενώ στον αγώνα ο Βρετανός τερμάτισε στην 8η θέση.

Lotus 1994 - Alessandro Zanardi 1

Στην Γαλλία η ομάδα παρείχε και στους δυο οδηγούς της το νέο μονοθέσιο, με τον Herbert να τερματίζει στην 7η θέση (μια ανάσα από τους βαθμούς) και τον Zanardi να εγκαταλείπει με σπασμένο τον κινητήρα της Mugen – Honda μετά από 20 γύρους αγώνα.

Στην Αγγλία τα αποτελέσματα ήταν φτωχά, ενώ στην Γερμανία κατάφεραν και οι δυο οδηγοί να φτάσουν μέχρι την πρώτη στροφή, πριν εγκαταλείψουν μαζί με άλλους 8 οδηγούς στην καραμπόλα που ξεκίνησε ο Mika Hakkinen, για την οποία και τιμωρήθηκε με ποινή ενός αγώνα εκτός.

Στο Βέλγιο, ο “τοπικός” pay-driver, Philippe Adams αντικατέστησε τον Zanardi, χωρίς ωστόσο να καταφέρει κάτι αξιόλογο σε δοκιμές και αγώνα.

Στην Ιταλία ο Zanardi πήρε και πάλι την θέση του πίσω, με την Lotus να δείχνει για πρώτη φορά μέσα στην χρονιά δυνατή.

Ο Johnny Herbert κατάφερε να κάνει έναν εκπληκτικό χρόνο στις κατατακτήριες, που τον έφερε στην 4η θέση της εκκίνησης, δίνοντας πολλές υποσχέσεις για τον αγώνα.
Στην εκκίνηση του αγώνα όμως, ο βιαστικός Eddie Irvine χτύπησε από πίσω τον Herbert, ενώ στην συνέχεια παρασύρθηκαν κι άλλα μονοθέσια, με αποτέλεσμα να βγει κόκκινη σημαία και να δοθεί νέα εκκίνηση.
Από την νέα εκκίνηση όμως έλειπε το μονοθέσιο του Herbert, καθώς είχε διαλυθεί από την σύγκρουση, αναγκάζοντάς τον να πάρει το 3ο μονοθέσιο της ομάδας (το λεγόμενο “μουλάρι”) και να ξεκινήσει τελευταίος από τα pits.
Στην συνέχεια εγκατέλειψε τον αγώνα φανερά απογοητευμένος, δηλώνοντας πως αν δεν τον είχε χτυπήσει ο Irvine, θα πήγαινε για την πρώτη νίκη της Lotus μετά το 1987 και τον αγώνα του Detroit που είχε κερδίσει ο Ayrton Senna.
Ένα καλό αποτέλεσμα σε αυτόν τον  αγώνα, ίσως θα τους βοηθούσε να βρουν τους πόρους, ώστε να βγουν από το οικονομικό αδιέξοδο.

Τα οικονομικά προβλήματα της ομάδας είχαν γίνει πλέον δυσβάστακτα, με τους πιστωτές να κινούνται δικαστικά κατά της.

Τότε, ο Tom Walkinshaw βρήκε την ευκαιρία και εξαγόρασε το συμβόλαιο του Johnny Herbert, με σκοπό να τον μετακινήσει αρχικά στην Ligier και στην συνέχεια στην Benetton.
Στην Πορτογαλία ο Βρετανός έτρεξε με την Lotus, μαζί με τον Phillipe Adams που πήρε για ακόμα μια φορά την θέση του Zanardi, τερματίζοντας τον τελευταίο του αγώνα με την ομάδα στην 11η θέση.

Lotus 1994 - Philippe Adams 2

Στην Χερέθ, ο Hebert αποτελούσε πλέον παρελθόν για την ομάδα, η οποία ξαναέβαλε τον Zanardi με ομόσταυλό του τον Γάλλο Eric Bernard, που είχε χάσει την θέση του στην Ligier από τον Herbert.

Lotus 1994 - Eric Bernard

Τα προβλήματα στην ομάδα όμως δεν είχαν τελειωμό, με αποτέλεσμα να πουληθεί στον David Hunt (αδελφό του James Hunt).
Ο Hunt προσέλαβε για τους δυο τελευταίους αγώνες τον Mika Salo, που στο ντεμπούτο του τερμάτισε στην 10η θέση στον αγώνα της Ιαπωνίας, με τον Zanardi να τερματίζει στην 13η.
Αυτός ήταν και ο τελευταίος τερματισμός του μονοθέσιου αλλά και της ομάδας, καθώς στον τελευταίο αγώνα του πρωταθλήματος στην Αυστραλία, εγκατέλειψαν και τα δυο μονοθέσια.

Lotus 1994 - Mika Salo

Η Lotus 109 έδειξε πως είχε την δυνατότητα να εξελιχθεί σε ένα πολύ καλό μονοθέσιο, όμως τα οικονομικά προβλήματα της ομάδας δεν το επέτρεψαν.
Το κεφάλαιο Lotus ουσιαστικά έκλεισε στο τέλος της χρονιάς, αφού δεν υπήρχαν οι πόροι για να κατασκευαστεί το νέο μονοθέσιο της (η 112), το οποίο είχε ήδη σχεδιαστεί.
Για το 1995 η ομάδα θα συνεργαζόταν με αυτή της Pacific σαν χορηγός, σε μια προσπάθεια να μείνει ζωντανό το όνομα θρύλος της Lotus (η ομάδα ονομάστηκε Pacific-Lotus), χωρίς όμως καμία διάκριση.

Lotus 109 (1994)

Κινητήρας: Mugen – Honda V10
Καύσιμα: Mobil 1
Λάστιχα: Goodyear
Οδηγοί: 11. Alessandro Zanardi (Ιταλός) (αγώνες 5-10, 12), Phillippe Adams (Βέλγος), Eric Bernard (Γάλλος), Mika Salo (φινλανδός).
12. Johnny Herbert (Βρετανός), Alessandro Zanardi (Ιταλός) (αγώνες 14-16).

Αγώνες: 16
Βαθμοί: 0
Θέση στο πρωτάθλημα: 12η

 

 

 

 

 

 

f1grip avatar 240px 2013    autowebtv  rocketweb logo lizard 250    

Newsletter Sign Up

1993-monaco-gp-original-poster-800x1121_20140327_1143683724.jpg

KART POSTER