Friday, 22 April 2016 09:00

Stewart Grand Prix (1997-1999)

Written by

Στο πέρασμα των ετών, πολλοί οδηγοί προχώρησαν στην ίδρυση δικής τους ομάδας, καθιστώντας το επώνυμό τους κατασκευαστή της Formula 1.

1η ημερομηνία δημοσίευσης: 07/11/12

Άλλοι οδηγοί προέβησαν στη συγκεκριμένη κίνηση όντας εν ενεργεία (Bruce McLaren, Jack Brabham, Graham Hill κ.α.), ενώ άλλοι αφότου είχαν “κρεμάσει το κράνος τους” (Alain Prost, Guy Ligier, Gerard Larrousse κ.α.).

Στη δεύτερη κατηγορία ανήκει και ο Sir Jackie Stewart, 3 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής της Formula 1 (1969-1971-1973).

Stewart Tyrrell

Για να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, πρέπει πρώτα να γίνει αναφορά στη βάση του εγχειρήματος της Stewart Grand Prix: την Paul Stewart Racing, την ομάδα που ίδρυσε ο Sir Jackie για να τρέχει ο γιος του Paul.
Μια ομάδα που εξελίχθηκε σε πρότυπο στις κατηγορίες υποστηρικτικών πρωταθλημάτων της Formula 1, παρέχοντας την ευκαιρία διάκρισης σε πολλούς φερέλπιδες οδηγούς.

Paul Stewart Racing (PSR)

Paul Stewart Racing

Μετά την αποχώρησή του από τη Formula 1 το 1973, ο Sir Jackie Stewart σταμάτησε να οδηγεί επαγγελματικά και ξεκίνησε μια νέα καριέρα στον επιχειρηματικό κλάδο.
Έτσι, εξαργύρωσε το όνομα που είχε ''φτιάξει'' και αξιοποίησε τις διασυνδέσεις του με την κατοχή υψηλόμισθων πόστων στη Goodyear, την Elf και την Ford, εταιριών που ήταν προμηθευτές της Tyrrell κατά το διάστημα της παρουσίας του Σκωτσέζου (1968-1973) στην ομάδα ''του θείου Ken'',
καθώς και σε άλλες πολυεθνικές.
Παράλληλα, ασχολήθηκε και με την περιγραφή αγώνων της Formula 1, του NASCAR και του Indy 500 για το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο.
Επομένως, δεν αντιμετώπιζε οικονομικές δυσχέρειες και ο γιος του Paul είχε την ευχέρεια να θητεύσει σε ένα από τα ακριβότερα ιδιωτικά σχολεία της Ελβετίας, καθώς και να σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες στο πανεπιστήμιο Duke της Βόρειας Καρολίνας.

Ο Paul όμως, είχε το αγωνιστικό γονίδιο των Stewart (καθώς και ο αδερφός του Jackie, Jimmy, ήταν οδηγός αγώνων) στο αίμα του.
Κατά τη διάρκεια των σπουδών του λοιπόν, παρακολούθησε μαθήματα αγωνιστικής οδήγησης, κρατώντας κρυφό στους εκπαιδευτές το διάσημο επίθετό του.
Ο Sir Jackie ενθάρρυνε την ενασχόληση του γιου του με τους αγώνες.
Έτσι, μετά την αποφοίτηση του από το πανεπιστήμιο του Duke το 1988, ο Paul θα έτρεχε στη βρετανική Formula Ford, με συμμετοχή που θα έφερε το όνομά του (Paul Stewart Racing) και βασικό χορηγό την Texaco.
Στα τέλη του 1988, η PSR απέκτησε τις εγκαταστάσεις της Gary Evans Motorsport Formula 3000 και μετακόμισε από το Southampton στο Egham.

Stewart Coulthard De Ferran Formula Vauxhall Lotus

Το 1989 ο Stewart, με βασικό χορηγό την Camel, έτρεξε στη βρετανική Formula 3.
Οι εγκαταστάσεις στο Egham αποδείχθηκαν ανεπαρκείς για τις βλέψεις του πατέρα και του υιού Stewart και έτσι προχώρησαν στην κατασκευή νέων, στο Milton Keynes.
Το νέο στρατηγείο ήταν ο χώρος που επρόκειτο να παρέχει τα κατάλληλα εφόδια για την επίτευξη των φιλόδοξων σχεδίων:συμμετοχή της PSR στη βρετανική Formula 3, τη Formula Vauxhall Lotus
και την Formula 3000.
Το δίδυμο της PSR στη Formula Vauxhall Lotus για το 1990, David Coulthard και Gil de Ferran, πλαισίωσε τον Paul Stewart στη Formula 3000: ο Σκωτσέζος το 1992 και ο Βραζιλιάνος το 1993.
Στο τέλος εκείνης της χρονιάς, ο Paul εγκατέλειψε την ενεργό δράση και πέρασε στο ρόλο του team manager της ομάδας.
Η PSR έλαβε μέρος στη Formula 3000 μέχρι το 1995, χωρίς ιδιαίτερες διακρίσεις, σε αντιστροφή με τα αποτελέσματα στη Formula Vauxhall Lotus και κυρίως στη βρετανική Formula 3, όπου κυριολεκτικά σάρωσε τα πρωταθλήματα.

Stewart F3000

Stewart Grand Prix

1996: Η ίδρυση

Stewart Barri-Magnussen

Μετά από 8 χρόνια ενασχόλησης με τις υποστηρικτικές κατηγορίες της Formula 1, η συμμετοχή στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού φάνταζε το επόμενο λογικό βήμα.
Όμως σε μια δεκαετία που σημαδεύτηκε από την αποχώρηση ιστορικών ομάδων, όπως η Brabham και η Lotus, η μετάβαση στη Formula 1 χωρίς τα ανάλογα οικονομικά εχέγγυα μπορούσε να αποβεί σύντομα καταστροφική.
Έτσι, ο Sir Jackie, φρόντισε πρώτα να εξασφαλίσει την παροχή δωρεάν εργοστασιακών κινητήρων από τη Ford και μεγάλη οικονομική στήριξη από την τράπεζα HSBC, την Texaco και το Υπουργείο Τουρισμού της Μαλαισίας (στα πλαίσια της προώθησης του αγώνα που θα φιλοξενούσε η πίστα της Sepang, από το 1999).

Και πέραν αυτών, εκμεταλλευόμενος το άδοξο τέλος του υποσχόμενου εγχειρήματος της ιαπωνικής Ikuzawa, στελέχωσε την ομάδα με τα αξιόλογα στελέχη που απάρτιζαν το ιαπωνικό project.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ο Peter Windsor, ο οποίος θα αναλάμβανε καθήκοντα team manager στην Ikuzawa, μέχρι και σήμερα ισχυρίζεται ότι η Stewart χρησιμοποίησε το design της ιαπωνικής προσπάθειας.
Ο ισχυρισμός του Βρετανού βέβαια δύσκολα θα επιβεβαιωθεί, αυτό που είναι όμως σίγουρο είναι ότι η Stewart Grand Prix, αποτελούσε ''μια κεκαλυμμένη μορφή'' της προβλεπόμενης εργοστασιακής ομάδας της Ford: προκειμένου να μην εκτεθεί η Ford ως κατασκευαστής στην περίπτωση κακών αποτελεσμάτων, χρησιμοποιήθηκε ο ''μανδύας'' της Stewart.

Stewart Barrichello Monaco 1997

1997: Προβλήματα νεότητας και πρώτη παρουσία στο βάθρο των νικητών.

Stewart Barrichello Australia 1997

2 ιστορικά ονόματα πρωταθλητών επέστρεφαν στα paddocks της Μελβούρνης, πρώτου αγώνα της χρονιάς, ως κατασκευαστές πλέον: η νεοσύστατη Stewart Grand Prix και η Prost Grand Prix, πρώην Ligier.
Τα φώτα έπεσαν κυρίως στην πρώτη, μιας και η δεύτερη ήταν μια “φτιαγμένη” ομάδα, που τελούσε υπό νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Στο cockpit της Stewart SF1, διά χειρός Alan Jenkins, θα κάθονταν ο Rubens Barrichello και ο Jan Magnussen, ένας νεαρός Δανός που είχε αναδειχθεί από την Paul Stewart Racing και θεωρούνταν ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα εκείνη την εποχή.
Ο Barrichello έκανε μια νέα αρχή μετά από μια τετραετία (1993-1996) στη Jordan, ενώ ο Magnussen επέστρεφε στο grid μετά τη συμμετοχή του στη θέση του Mika Hakkinen στο GP Ειρηνικού το 1995.

Το μονοθέσιο αποδείχθηκε εξαρχής ικανό να ανταγωνιστεί τις ομάδες στο μέσο της κατάταξης.
''Αχίλλειος πτέρνα'' του όμως αποδείχθηκε η αξιοπιστία.
Τα προβλήματα νεότητας εμφανίστηκαν κυρίως σε αστοχίες των αναρτήσεων (οδηγώντας αναπόφευκτα, σε πολλά ατυχήματα) ενώ οι Ford Zetec-R V10 αποδείχθηκαν ιδιαίτερα εύθραυστοι.
Σε σύνολο 17 αγώνων, ο Barrichello είδε την καρώ σημαία 3 φορές και ο Magnussen 5.
Όμως, ένας εκ των μόλις 8 τερματισμών έμελλε να είναι το πρώτο βάθρο για τη Stewart.
Σε ένα βροχερό Monaco, o Barrichello εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τις δυνατότητες των ελαστικών της Bridgestone για βροχή, τερματίζοντας 2ος, πίσω από τον Michael Schumacher.
Ήταν η μοναδική φορά που η Stewart βρέθηκε στους βαθμούς , σε μια διδακτική πρώτη χρονιά.
Κατετάγη τελικά 9η στο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών, με 6 βαθμούς.

 

Μετά το πέρας της αγωνιστικής του καριέρας, ο Sir Jackie βρέθηκε πίσω από το τιμόνι ουκ ολίγων μονοθεσίων, στα πλαίσια των τηλεοπτικών του καθηκόντων.

Δε θα μπορούσε να μην πάρει και μια γεύση από το πρώτο μονοθέσιο που έφερε το επώνυμό του, κι έτσι δοκίμασε την SF1 στο Silverstone.

 

Jackie SF1 Silverstone 1997

 

1998: Τα προβλήματα αξιοπιστίας συνεχίζονται.

Stewart Verstappen Nurb 1998

Ο Sir Jackie και ο Paul Stewart ήταν ρεαλιστές: στόχος για το 1998 ήταν πρώτα απ'όλα, να εμφανίσει η SF2 λιγότερα προβλήματα αξιοπιστίας από την προκάτοχό της.
Η Ford παρείχε έναν αισθητά καλύτερο κινητήρα, τα υπόλοιπα προβλήματα όμως δεν αντιμετωπίστηκαν στον απαιτούμενο βαθμό.
Ο Barrichello τερμάτισε 5ος στο GP της Ισπανίας, στον πρώτο βαθμολογούμενο τερματισμό της χρονιάς.
2 αγώνες μετά, στο GP του Καναδά, για πρώτη φορά βρέθηκαν και οι 2 SF2 στους βαθμούς, με την 5η θέση του Βραζιλιάνου και την 6η του Magnussen, στον τελευταίο του αγώνα στη Formula 1.
Οι ιθύνοντες της ομάδας, απογοητευμένοι από τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα του Δανού, έφεραν στη θέση του τον Jos Verstappen.

Οι εγκαταλείψεις συνεχίζονταν με αμείωτο ρυθμό και η ομάδα δε μπορούσε να εξαργυρώσει την ταχύτητα των μονοθεσίων με βαθμούς.
Ως αποτέλεσμα, η 8η θέση στο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών (5 βαθμοί) κρίθηκε απογοητευτική.
Τα αποτελέσματα όμως θα έρχονταν ''μαζεμένα'' την επόμενη χρονιά.

stewart barrichello nurb 1998

1999: Η Stewart γράφει ιστορία, 1-3 στο GP Ευρώπης και 4η θέση στο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών.

stewart france 1999

Κατά τη δύσκολη διετία 1997-1998, διαφάνηκε η ταχύτητα των μονοθεσίων SF1 και SF2, τα αποτελέσματα όμως δεν ήταν ανάλογα, λόγω της παροιμιώδους αναξιοπιστίας.
Η Stewart SF3, την οποία σχεδίασε ο Jenkins και πάλι, προτού αντικατασταθεί από τον Gary Anderson, έδειξε εξαρχής καλύτερα δείγματα ταχύτητας από τις προκατόχους της.
Ο Barrichello παρέμεινε στην ομάδα, καθώς προτιμήθηκε ο Ralf Schumacher ως team-mate του Alex Zanardi στη Williams, και πλαισιώθηκε από τον Johnny Herbert.
Η αξιοπιστία του ολοκαίνουριου V10, σχεδιασμένου από την Cosworth, δοκίμασε γερά τα νεύρα των συντελεστών της ομάδας στον εναρκτήριο αγώνα της χρονιάς.
Δευτερόλεπτα πριν σβήσουν τα κόκκινα φώτα, οι V10 στις πλάτες των 2 οδηγών παρουσίασαν φαινόμενο υπερθέρμανσης, με τον Herbert να μην παίρνει εκκίνηση και τον Barrichello να ξεκινά από το pitlane:

Τελικά, ο κινητήρας άντεξε και ο Barrichello κατετάγη 5ος, εξασφαλίζοντας τους πρώτους 2 βαθμούς της χρονιάς.
Στον 2ο όμως αγώνα στη Βραζιλία, δε συνέβη το ίδιο και ο τοπικός ήρωας “πάρκαρε” την SF3 στην έξοδο διαφυγής στον 42ο γύρο του αγώνα.
Απογοητευτική κατάληξη για ένα Grand Prix, που ο Βραζιλιάνος ''τα έδωσε όλα'' τόσο στις κατατακτήριες δοκιμές (3η θέση) όσο και στον αγώνα:

Στον επόμενο αγώνα στην Imola, η Stewart επέστρεψε στο βάθρο μετά το Monaco το 1997, και πάλι διά χειρός Barrichello, που τερμάτισε 3ος.4 αγώνες μετά, ο Rubinho είχε ένα εξαιρετικό διήμερο στο Magny-Cours:
Pole position το Σάββατο, η πρώτη στην ιστορία της ομάδας και η δεύτερη στην καριέρα του μετά το Spa το 1994, και εκ νέου 3η θέση την Κυριακή.
Μετά τον αγώνα, η Ford συμφώνησε με τον Sir Jackie Stewart τη μεταβίβαση των μετοχών της ομάδας έναντι του ποσού των 90 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ τόσο ο 3 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, όσο και ο Paul θα παρέμεναν σε διοικητικά πόστα.
Με άλλα λόγια, η Ford αγόρασε μια ομάδα που ''έφτιαξε'' οικονομικά.

Stewart Barrichello Magny Cours 1999

Άλλοι 2 βαθμολογούμενοι τερματισμοί (5ος στην Ουγγαρία, 4ος στην Ιταλία) ήταν η συγκομιδή του Barrichello μέχρι τον 13ο αγώνα της χρονιάς.
Ο Βραζιλιάνος εξαργύρωσε τις καλές του εμφανίσεις με τη μετάβασή του στη Ferrari για το 2000.
Ο Johnny Herbert είχε μέχρι εκείνο το σημείο έναν βαθμολογούμενο τερματισμό, με την 5η θέση στον Καναδά.
Και σίγουρα δεν περίμενε τι του επεφύλασσε ο επόμενος αγώνας, 14ος στο καλαντάρι για το 1999...

Stewart Herbert 1

GP Ευρώπης, Nurburgring: ο αναπάντεχος θρίαμβος

Stewart win podium 2

Ούτε ο πιο αισιόδοξος υποστηρικτής της Stewart δε μπορούσε να φανταστεί το αποτέλεσμα του αγώνα πριν την έναρξή του.
Η εμφάνιση της βροχής στις κατατακτήριες δοκιμές του Σαββάτου περιόρισε τους Herbert-Barrichello στην 14η και στην 15η θέση, αντίστοιχα.
Η εναλλαγή όμως των καιρικών συνθηκών στον αγώνα, σε συνδυασμό με τις ατυχίες των εκάστοτε πρωτοπόρων, έδωσαν το προβάδισμα στον Johnny Herbert, λίγους γύρους πριν την καρώ σημαία.
Και ο βετεράνος Άγγλος δεν άφησε ''να πάει το δώρο χαμένο''.
Τρίτη και τελευταία νίκη στην καριέρα του, μετά τις 2 νίκες του σε Silverstone και Monza το 1995 και συνάμα πρώτη και τελευταία νίκη για τη Stewart, στην τελευταία της χρονιά στο grid, καθώς το 2000 η ομάδα μετονομαζόταν σε Jaguar Racing.

Η 3η φορά που ο Barrichello τερμάτιζε 3ος εκείνη τη χρονιά ολοκλήρωσε τον αναπάντεχο θρίαμβο, τον οποίο ο Sir Jackie χαρακτήρισε μεγαλύτερο και από τις 27 νίκες του ως οδηγού.
Στον επόμενο αγώνα, εκπλήξεις δε σημειώθηκαν και ως εκ τούτου, το 4-5 των Herbert-Barrichello κρίνεται εξαιρετικό αποτέλεσμα.
Στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς, οι 2 SF3 τερμάτισαν στην 7η και στην 8η θέση, ολοκληρώνοντας μια άκρως επιτυχημένη χρονιά, που έφερε τη Stewart στην 4η θέση του Πρωταθλήματος Κατασκευαστών, με 36 βαθμούς.

Stewart Win Nurb 1999

Όπως προαναφέρθηκε, πατέρας και υιός Stewart θα παρέμεναν στη Jaguar, καταλαμβάνοντας διοικητικά πόστα.
Τον Απρίλιο του 2000, ο Paul αναγκάστηκε να παραιτηθεί από το πόστο του, καθώς του διαγνώστηκε καρκίνος του παχέος εντέρου, τον οποίο καταπολέμησε και νίκησε.
Ο Jackie παρέμεινε στην ομάδα, μέχρι τα τέλη του 2004, βλέποντας τη Ford να παθαίνει αυτό που δεν ήθελε το 1996: να εκτεθεί ως Κατασκευαστής.
Στα τέλη του 2004, η ομάδα πέρασε στην ιδιοκτησία του Dietrich Mateschitz και μετονομάστηκε σε Red Bull Racing.
Οι εγκαταστάσεις στο Milton Keynes αποτελούν σήμερα το στρατηγείο μίας εκ των κορυφαίων ομάδων του sport.
Και μπορεί τίποτα να μη θυμίζει πια τις εποχές της Paul Stewart Racing και της Stewart Grand Prix, εντούτοις τόσο ο Sir Jackie όσο και ο Paul μπορούν να είναι περήφανοι για τη μετεξέλιξη του εγχειρήματός τους!

Sir Jackie Paul

f1grip avatar 240px 2013    autowebtv  rocketweb logo lizard 250    

Newsletter Sign Up

_stv9218_copy_20120328_1001858846.jpg

KART POSTER