Friday, 19 December 2014 09:00

Martini Tecno: 2 αντίπαλες ομάδες κάτω από την ίδια στέγη

Written by

Στην ιστορία της Formula 1, δεν ήταν λίγες οι φορές κατά τις οποίες η αντιπαλότητα μεταξύ των team-mates κατέληξε στη δημιουργία ''στρατοπέδων'' εντός της ομάδας.

Οι μηχανικοί του κάθε οδηγού δε μπορούσαν να μείνουν αμέτοχοι στην κόντρα, γι'αυτό και επέλεγαν πλευρά – από τη στιγμή εκείνη, οι συνάδελφοί τους στο άλλο γκαράζ ήταν πλέον ''εχθροί'', η αλληλεγγύη και η συνεργασία μεταξύ τους πήγαιναν περίπατο.

Οι συγκεκριμένες περιπτώσεις εσωτερικής σύγκρουσης βέβαια ήταν επιτρεπτές υπό την ανοχή του ιδιοκτήτη της ομάδας και συνέβησαν όταν αμφότεροι οι οδηγοί ήταν διεκδικητές του τίτλου.
Καμία όμως περίπτωση ''εμφυλίου'' δε συγκρίνεται με αυτό που συνέβη στην ιταλική Tecno Racing Team το 1973, όταν οι αντιμαχόμενες δυνάμεις ήταν οι ιδιοκτήτες της ομάδας εναντίον του βασικού χορηγού της.

Tecno Martini Logo

Η Tecno ήταν δημιούργημα των αδερφών Luciano και Gianfranco Pederzani.
Με έδρα τη Bologna, αποφάσισαν εν έτει 1962 να επεκταθούν από την κατασκευή υδραυλικών αντλιών στην κατασκευή go-karts.
Μέσα σε λίγα χρόνια, η αγωνιστική υφήλιος παραμιλούσε με τα κατορθώματα των 2 Ιταλών μηχανολόγων: επεκτεινόμενοι στην κατασκευή μονοθεσίων προδιαγραφών Formula 4, Formula 3 και Formula 2, κατέστησαν την Tecno συνώνυμο των επιτυχιών σε όλες τις υποστηρικτικές κατηγορίες της Formula 1.
Το 1970 μάλιστα, ήρθε η πιο ένδοξη στιγμή στην ιστορία της μικρής ιταλικής ομάδας, με τον Clay Regazzoni να ανακηρύσσεται πρωταθλητής στη Formula 2.

Pederzani Brothers

Ένα βήμα έμενε για τους Pederzani, απαιτούσε όμως ισχυρή οικονομική στήριξη.
Κι αυτήν αποφάσισε να την προσφέρει ο Conte Gregorio Rossi di Montelera, επικεφαλής της ιταλικής εταιρίας οινοπνευματωδών Martini, αναλαμβάνοντας τη χρηματοδότηση του εγχειρήματος της Formula 1.
Η διάσημη ιταλική φίρμα εισήλθε επομένως στον κόσμο της Formula 1, στηρίζοντας μια προσπάθεια συμπατριωτών της.
Τα 2 αδέρφια αποφάσισαν να μην ακολουθήσουν την πεπατημένη εκείνα τα χρόνια για τις νεοεισερχόμενες ομάδες στο sport (ήτοι να αγοράσουν πελατειακά σασί που θα τροφοδοτούνταν από τον DFV V8 της Cosworth), αλλά επέλεξαν να σχεδιάσουν οι ίδιοι τόσο το μονοθέσιο, όσο και τον κινητήρα.
Κινούμενοι δηλαδή στα πρότυπα της Ferrari, κατασκεύασαν την PA123 η οποία έπαιρνε κίνηση από τον επίπεδο V12 που ονομάστηκε Tecno Series-P.

Tecno P Engine

Η ομάδα πραγματοποίησε το ντεμπούτο της στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού στο Βέλγιο το 1972, με τον Ιταλό Nani Galli στο τιμόνι της μοναδικής PA123.
Τα προβλήματα νεότητας ήταν πολλά, ''αχίλλειος πτέρνα'' όμως ήταν κυρίως ο αναξιόπιστος και αδύναμος κινητήρας.

http://www.youtube.com/watch?v=R1tjxKoIQu8

 

Ο Galli εγκατέλειψε στους αγώνες που έτρεξε (Βέλγιο, Βρετανία, Αυστρία, Ιταλία), ενώ στους υπόλοιπους 3 αγώνες συμμετοχής της Tecno (Γαλλία, Γερμανία, Αμερική) οδήγησε για λογαριασμό της ο Βρετανός Derek Bell (με αποτέλεσμα 2 εγκατελείψεις και 1 αποτυχία πρόκρισης στον αγώνα).
Ο μετέπειτα θρύλος των αγώνων αντοχής απέτυχε να προκριθεί και στη Monza, όπου η Tecno κατέβηκε για πρώτη και τελευταία φορά με 2 μονοθέσια.

Bell PA123

Η 1η χρονιά συμμετοχής στη Formula 1 κρίθηκε το λιγότερο απογοητευτική.
Ο Ron Tauranac (συνιδρυτής και σχεδιαστής της Brabham) προσπάθησε να βοηθήσει την κατάσταση με τις παρατηρήσεις του, απτό αποτέλεσμα όμως δεν υπήρξε.
Το χειρότερο όλων όμως ήταν η έριδα μεταξύ των Pederzani και του Rossi, η οποία οδήγησε στην πιο αλλόκοτη περίπτωση ''εμφυλίου'' που προέκυψε ποτέ.

Amon PA123-6 Belgium 1973

Συγκεκριμένα, ο Rossi θεώρησε ότι τα χρήματα της Martini θα έπρεπε να επενδυθούν σε μια νέα βάση στην Αγγλία, τη διεύθυνση της οποίας ανέλαβε ο David Yorke, πρώην team manager της Vanwall στην Formula 1 και της Ford στο Le Mans.
Ο Βρετανός manager γνωρίστηκε με τον Rossi όταν η Martini χορήγησε μια Porsche 917 για το Le Mans το 1971, την οποία έτρεχε η John Wyer Automotive (στην οποία ήταν εκείνη την εποχή team manager) και κρίθηκε ως ο πλέον κατάλληλος για τις τύχες της Tecno.
Yorke και Rossi αποφάσισαν να ξεκινήσουν το εγχείρημα από το μηδέν, αναθέτοντας στον Gordon Fowell την κατασκευή ενός εξ ολοκλήρου καινούριου μονοθεσίου.
Όλες αυτές οι ενέργειες όμως, γίνονταν ενάντια στη θέληση των Pederzani, που όχι μόνο ήταν ανένδοτοι στη μεταφορά της έδρας, αλλά προσέλαβαν τον Alan McCall προκειμένου να αναλάβει την ανασχεδίαση της PA123 – κοντολογίς, προσελήφθησαν 2 σχεδιαστές (Fowell και McCall) για να σχεδιάσουν 2 διαφορετικά μονοθέσια!

Amon PA123-6 1973 2

Στο μόνο πράγμα που συμφώνησαν Rossi και Pederzani ήταν ο οδηγός, που δεν ήταν άλλος από τον ''αιωνίως άτυχο'' Chris Amon.
Ο Νεοζηλανδός ήταν ένας ικανότατος οδηγός, είχε όμως την...τύχη να πέσει σε μια κωμικοτραγική κατάσταση.
Η Tecno δε συμμετείχε στους πρώτους 4 αγώνες της χρονιάς, καθώς δεν ήταν έτοιμο ούτε το μονοθέσιο του Fowell ούτε το μονοθέσιο του McCall.
Στον 5ο αγώνα της χρονιάς όμως, ο McCall είχε έτοιμη την PA123/6 και ο Amon στο τιμόνι της κατέκτησε την 6η θέση, που επρόκειτο να είναι η πρώτη και τελευταία βαθμολογούμενη παρουσία της ομάδας.
Στο Monaco συμμετείχε εκ νέου με την PA123/6, εγκατέλειψε όμως νωρίς στον αγώνα.

Amon PA123-6 Monaco 1973

Η ομάδα απείχε από τους 2 επόμενους αγώνες.
Επέστρεψε στη Βρετανία, με ετοιμοπόλεμο και το μονοθέσιο του Fowell, την E731, την οποία ο Amon δοκίμασε στις ελεύθερες δοκιμές.
Παρότι θεώρησε ότι είχε προοπτική, δε βολεύτηκε ιδιαίτερα μέσα στο στενό cockpit και γι'αυτό το λόγο, έτρεξε με την PA123/6.
Η E731 δεν επρόκειτο να τρέξει ποτέ σε αγώνα, καθώς στην Ολλανδία ο Amon χρησιμοποίησε εκ νέου την PA123/6, στο ''κύκνειο άσμα'' της ομάδας: με την κατάσταση να έχει φτάσει στο απροχώρητο, η ομάδα αποσύρθηκε πριν τον αγώνα της Αυστρίας.

Amon Tecno E731

Οι Pederzani είδαν το όνειρό τους να γκρεμίζεται συθέμελα, ο Rossi μετέφερε τη χορηγία της Martini στη Brabham το 1974 (καθ'υπόδειξη του Yorke, που γνώριζε τον ιδιοκτήτη της Brabham Bernie Ecclestone από τα χρόνια που ο τελευταίος ήταν manager του οδηγού της Vanwall Stuart Lewis-Evans), ενώ ο Amon επιχείρησε ανεπιτυχώς να τρέξει με τη δική του ομάδα το 1974, αναθέτοντας το σχεδιασμό της Amon AF101 στο σχεδιαστή της Tecno E731, Gordon Fowell.

 

 

f1grip avatar 240px 2013    autowebtv  rocketweb logo lizard 250    

Newsletter Sign Up

7561-a1-monaco-sm_20120328_1868988396.jpg

KART POSTER