Sunday, 15 December 2013 10:00

1994: Οι πολλές και αυστηρές ποινές

Written by

Οι ποινές στους αγώνες είναι κάτι που υπήρχε, υπάρχει και θα εξακολουθήσει να υπάρχει για πάντα.


Αυτό που έχει αλλάξει βέβαια, είναι η συχνότητα αλλά και η αυστηρότητα αυτών.

Γυρνώντας τον χρόνο πίσω, αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στο μακρινό 1994.
Μια χρονιά που σημαδεύτηκε από τον θάνατο των Ayrton Senna και Roland Ratzenberger, τα πολλά και σοβαρά ατυχήματα κατά την διάρκειά της και τις πολλές ποινές.

Με το καλημέρα στον πρώτο αγώνα του πρωταθλήματος, είχαμε και την πρώτη ποινή.
Αποδέκτης ο Ιρλανδός Eddie Irvine, που είδε τους 3 επόμενους αγώνες....από το σπίτι του.
Ναι καλά διαβάσατε, πήρε 3 αγώνες ποινή για το ατύχημα που προκάλεσε, το οποίο θα μπορούσε να είχε εξελιχθεί σε πολύ σοβαρό.
Eddie Irvine, Jos Verstappen, Eric Bernard και Martin Brundle ήταν οι εμπλεκόμενοι, με το κράνος του Brundle να είναι αποδέκτης του τροχού, της ιπτάμενης Benetton του Verstappen.

Η επόμενη ποινή ήρθε μετά το τέλος του αγώνα, που έγινε στον Καναδά.

Ο Βραζιλιάνος Christian Fittipaldi (ανιψιός του Emerson) ακυρώθηκε μετά τον αγώνα στον οποίο είχε καταφέρει να τερματίσει στην 6η θέση, επειδή το μονοθέσιο της Footwork βρέθηκε ένα κιλό ελαφρύτερο από το κανονικό.
Ομάδα και οδηγός, αμφότεροι απογοητευμένοι (καθώς τότε βαθμολογούνταν οι 6 πρώτοι) δέχτηκαν την ποινή της ακύρωσης, με την ομάδα να αναγνωρίζει το λάθος της.

christianfittipaldiarrows

Στον αγώνα της Μ.Βρετανίας είχαμε το συμβάν που παραλίγο να κοστίσει το πρωτάθλημα στον Michael Schumacher.
Ο Γερμανός, στον γύρο του ζεστάματος προσπέρασε τον κάτοχο της pole, Damon Hill, κάτι που ήταν ενάντια στους κανονισμούς.
Ο Schumacher για αυτό το παράπτωμα, δέχτηκε ποινή ακινητοποίησης στα pits για 5”.
Η ομάδα του όμως είχε διαφορετική γνώμη, με τον Flavio Briatore να του δίνει εντολή να παραμείνει στην πίστα, καθώς προσπαθούσε να διαπραγματευθεί την ποινή.
Αποτέλεσμα ήταν να περάσουν οι 3 γύροι που είχε στην διάθεσή του για εκτίσει την ποινή και τελικά να του βγάλουν μαύρη σημαία, που σήμαινε αυτόματη εγκατάλειψη.
Η ομάδα βλέποντας τα σκούρα (της μαύρης σημαίας), τον κάλεσε τελικά στα pits, όχι όμως για να εγκαταλείψει, αλλά για να εκτίσει την προηγούμενη ποινή των 5”.
Ο Schumacher μετά από αυτό, συνέχισε τον αγώνα, τερμάτισε στην δεύτερη θέση, ανέβηκε στο πόντιουμ και μετά...ακυρώθηκε.

Το θέμα δεν έμεινε εκεί όμως, παίρνοντας ανεπιθύμητες διαστάσεις για τον Schumacher και την Benetton, καθώς η FIA του επέβαλε επιπλέον ποινή δυο αγώνων χάνοντας έτσι την ευκαιρία να αγωνιστεί σε Ιταλία και Πορτογαλία.
Μετά από αυτό το πρωτάθλημα απέκτησε και πάλι το χαμένο του ενδιαφέρον.
Αυτή είναι και η απάντηση στο γιατί ήταν τόσο αυστηρή η ποινή στον Schumacher.

Στην Γερμανία οι αγωνοδίκες είχαν και πάλι πολύ δουλειά.
Aπό την μια έδωσαν ποινή ενός αγώνα στον Mika Hakkinen για το ατύχημα που προκάλεσε στην εκκίνηση όπου βγήκαν εκτός μάχης 10 μονοθέσια και από την άλλη τιμώρησαν με χρηματικό πρόστιμο την ομάδα της Benetton καθώς η ομάδα είχε βγάλει ένα φίλτρο από την μάνικα του ανεφοδιασμού έτσι ώστε να κερδίζει σε χρόνο, με αποτέλεσμα να τυλιχθεί στις φλόγες το μονοθέσιο του Jos Verstappen.

Άλλο ένα “χτύπημα” που είχε η ομάδα της Benetton και ο Schumacher εκείνη την χρονιά, ήταν η ακύρωση της πρώτης θέσεις στο Βέλγιο, όταν η ξύλινη σανίδα (που είχαν τοποθετήσει όλες οι ομάδες στο πάτωμα μέσα στην χρονιά για να γίνουν πιο αργά τα μονοθέσια), βρέθηκε μικρότερη από το επιτρεπόμενο στον τερματισμό.

Η ομάδα της Benetton δήλωσε πως φαγώθηκε όταν ο Schumacher έκανε ένα μεγαλοπρεπέστατο τετ-α-κε χτυπώντας επάνω στο kerb, όμως οι αγωνοδίκες δεν το δέχτηκαν με αποτέλεσμα να χάσει την νίκη και τους 10 βαθμούς που της αντιστοιχούσαν.

 

 

 

 

 

 

f1grip avatar 240px 2013    autowebtv  rocketweb logo lizard 250    

Newsletter Sign Up

event_artwork_783_20120328_1197704485.jpg

KART POSTER