Monday, 19 November 2012 10:00

Πορτογαλία 1989 & 1991: Τα μοιραία pit stops του Nigel Mansell

Written by

Στην πολύχρονη καριέρα του (1980-1992, 1994-1995) ο παγκόσμιος πρωταθλητής του 1992 Nigel Mansell είχε πολλά αξιοσημείωτα περιστατικά.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει το σκασμένο ελαστικό στην Αδελαϊδα το 1986, που του στέρησε την δεύτερη θέση του αγώνα και το πρωτάθλημα ή το ατύχημα στις ελεύθερες δοκιμές της Suzuka το 1987, που τον έβγαλε για 2η φορά, εκτός διεκδίκησης του τίτλου:

Το ''λιοντάρι του νησιού του Μαν'', προσωνύμιο που αποδόθηκε στο Βρετανό το 1989, όταν και πήρε μεταγραφή για τη Ferrari, δε θα μπορούσε παρά να έχει αναμνήσεις και από το αγαπημένο του circuit, το Estoril της Πορτογαλίας.
Τόσο ευχάριστες (νικητής στην πορτογαλική πίστα 3 φορές: 1986, 1990, 1992) όσο και δυσάρεστες.

Mansell Portugal 1989 3

Η πρώτη εκ των 2 δυσάρεστων αναμνήσεων του Mansell από το Estoril σημειώθηκε στον αγώνα του 1989.
Προερχόμενος από ένα σερί θετικών αποτελεσμάτων στους προηγούμενους αγώνες, ο '' Il Leone'' πήγε στην Πορτογαλία με στόχο τη νίκη.
Στις κατατακτήριες δοκιμές, οι Ferrari 640 βρέθηκαν ανάμεσα στις McLaren MP4/5 των Ayrton Senna και Alain Prost: 2η και 3η θέση, με τον Gerhard Berger μπροστά από τον Mansell.
Στον αγώνα όμως, ο Mansell ήταν κυρίαρχος.
Προσπέρασε τους Senna και Berger και βρισκόταν καθ'οδόν προς τη 2η του νίκη επί πορτογαλικού εδάφους.

Όμως, ένα καταστροφικό pit stop ανέτρεψε τη ροή του αγώνα.
Σε μια εποχή που δεν υπήρχε ηλεκτρονικός περιοριστής της ταχύτητας στο pitlane, ο Mansell έχασε το σημείο φρεναρίσματος και δε σταμάτησε στην ενδεδειγμένη θέση.
Κατόπιν έκανε όπισθεν και επέστρεψε στο σωστό σημείο:


Ο Mansell επέστρεψε στην πίστα 4ος, πίσω από τον πρωτοπόρο Pierluigi Martini (στη μοναδική φορά που ένα μονοθέσιο της Minardi οδήγησε έναν αγώνα από την πρώτη θέση), τον Berger και τον Senna.
Οι αγωνοδίκες όμως αξιολογώντας την παράνομη κίνηση του Βρετανού να βάλει όπισθεν στο pitlane, υπέδειξαν τη μαύρη σημαία, όπερ και σήμαινε ότι το ''λιοντάρι'' ήταν εκτός αγώνα.
Σε μια αμφιλεγόμενη κίνηση, καθώς άλλοι υποστήριξαν ότι ο Mansell γνώριζε για τον αποκλεισμό του και άλλοι ότι δεν τον είχε αντιληφθεί /ενημερωθεί από την ομάδα, ο Mansell επιχείρησε στον 48ο γύρο να προσπεράσει τον Senna.
Αποτέλεσμα της μάχης η σύγκρουση, που επέφερε την εγκατάλειψη και για τους 2:

Και κάπου εκεί ξεκίνησαν οι θεωρίες συνωμοσίας.
Από τη McLaren θεώρησαν ότι ο Mansell γνώριζε για τον αποκλεισμό του και ότι σκόπιμα ενέργησε καθαυτόν τον τρόπο, καθώς με τον Senna εκτός αγώνα, ο Prost αποκτούσε ισχυρό προβάδισμα για την κατάκτηση του τίτλου.
Βλέπετε, ο Γάλλος είχε ανακοινώσει στον προηγούμενο αγώνα, στη Monza, τη μεταγραφή του στη Ferrari για την επόμενη χρονιά.
Πέταξε μάλιστα το τρόπαιο του νικητή στους tifosi, προς μήνιν του Ron Dennis.
Βέβαια αυτή η άποψη δε θα μπορούσε να βρει ισχυρό έρεισμα και ως εκ τούτου, δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ.
Το χάπι ''χρυσώθηκε'', με τον αποκλεισμό του Mansell από το επόμενο GP.

Mansell Portugal 1989 2

Την επόμενη χρονιά, ο ''Ιl Leone'' απέφυγε τις κακοτοπιές και κυριάρχησε στον αγώνα του Estoril, στην τελευταία του νίκη με τα χρώματα της Ferrari.

Mansell Portugal 1990 1

Το 1991 όμως, ο εφιάλτης του καταστροφικού pit-stop του 1989 επέστρεψε.
Και αυτή τη φορά, ήταν πολύ πιο επώδυνος.

Mansell Portugal 1991 1

Σε ένα κομβικό σημείο του πρωταθλήματος, o Mansell πήγε στην Πορτογαλία με στόχο τη νίκη, ώστε να μειώσει ακόμα περισσότερο τη διαφορά του από τον πρωτοπόρο της βαθμολογίας Ayrton Senna.
Και όλα έδειχναν να πηγαίνουν κατ'ευχήν, μέχρι την επίσκεψη στα pits στον 29ο γύρο.
Αυτή τη φορά το λάθος δεν ανήκε στο ''λιοντάρι'', αλλά στους μηχανικούς της Williams, οι οποίοι εμβρόντητοι είδαν το πίσω δεξί ελαστικό της FW14 να ακολουθεί τη δική του διαδρομή στο pitlane.
Ο Mansell ήταν καθηλωμένος στην κεντρική λωρίδα των pits με 3 τροχούς.
Και οι μηχανικοί της Williams προέβησαν στην αναπλήρωση του χαμένου τροχού... επί τόπου:


Ο Βρετανός επέστρεψε στην πίστα 17ος και ξεκίνησε σύντομα την αναρρίχηση στην κατάταξη, προκειμένου να αναπληρώσει το χαμένο έδαφος.
Στον 51ο γύρο όμως, και ενώ βρισκόταν στην 6η θέση, ήρθε αναπόφευκτα, ο αποκλεισμός του από τον αγώνα, καθώς η αναπλήρωση του χαμένου τροχού έγινε σε απαγορευμένο σημείο.

Ο αποκλεισμός του Βρετανού από τον αγώνα εξανέμισε τις όποιες ελπίδες έτρεφε για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.
Την επόμενη χρονιά όμως, ο Mansell θα ερχόταν στο αγαπημένο του Estoril έχοντας κατακτήσει μαθηματικά τον τίτλο και θα κατακτούσε την 3η και τελευταία του νίκη επί πορτογαλικού εδάφους.

f1grip avatar 240px 2013    autowebtv  rocketweb logo lizard 250    

Newsletter Sign Up

monaco_67_poster_20120329_1304353399.jpg

KART POSTER