Monday, 06 April 2015 09:00

Βραζιλία 2003: Μια προσωπική ανασκόπηση

Written by

Με την πάροδο των ετών, κάθε θεατής του αγαπημένου μας sport μπορεί να φέρει στη μνήμη του κάποιο ή κάποια Grand Prix από το παρελθόν που το ή τα θυμάται με μεγάλη νοσταλγία, ''σαν να ήταν χθες'', κι ας έχουν περάσει αρκετά χρόνια.

1η ημερομηνία δημοσίευσης: 04/12/12

Μόνη η θύμηση των συναισθημάτων που βίωσε αρκεί για να τον φέρει χρόνια πίσω.
Μέσα λοιπόν στα τόσα χρόνια παρακολούθησης και ενασχόλησης με τα της Formula 1, το Grand Prix που ξεχωρίζω προσωπικά ως την ωραιότερη ανάμνηση είναι η Βραζιλία του 2003.
Ένας αγώνας με εναλλαγή καιρικών συνθηκών, συναισθημάτων και τελικού νικητή του αγώνα, που έμελλε να είναι ο Giancarlo Fisichella.
Ο οδηγός τον οποίον υποστήριζα μέχρι το τέλος της καριέρας του το 2009, με την υποστήριξη έκτοτε να περιλαμβάνει μόνο τη Williams.

Πριν την ανασκόπηση του αγώνα, σκόπιμο είναι να γίνει μια μικρή αναφορά στην καριέρα του Ιταλού μέχρι εκείνη τη στιγμή.
Οι εμφανίσεις του με τη Benetton την τετραετία 1998-2001 είχαν καθιερώσει τον Fisico (ή Fisi) ως έναν οδηγό που με μεσαίας ή χαμηλής ανταγωνιστικότητας μονοθέσια έπαιρνε συχνά-πυκνά πολλά περισσότερα από όσα μπορούσε να περιμένει η ομάδα.
Όμως, οι κατά καιρούς συζητήσεις για μεταγραφή σε μία εκ των τότε κυρίαρχων ομάδων (Ferrari, McLaren, Williams) παρέμειναν σε φιλολογικό στάδιο κι έτσι, ελλείψει καλύτερων επιλογών, επέστρεψε στη Jordan το 2002 (όπου είχε τρέξει το 1997).
Ο Eddie Jordan πίστευε πως θα επέστρεφε στις ημέρες δόξας του 1999 και στο πρώτο σκαλί του βάθρου, το οποίο επιζητούσε όσο τίποτα άλλο ο Fisichella.
Η χρονιά όμως εξελίχθηκε σε φιάσκο και ο Fisico έμεινε μόνο με την ικανοποίηση της αναγνώρισής του ως καλύτερου οδηγού από τους συναδέλφους του (Drivers' Driver of the Year).

 

F1 Fansite.com 2003 HD wallpaper F1 GP Brazil 02

 

Το 2003 ξεκινούσε με πολύ χειρότερους οιωνούς για τη Jordan.
Ήταν η ''αρχή του τέλους'' για τη βρετανική ομάδα, σε ένα κομβικό στάδιο για την καριέρα του Fisichella.
Στα 30 του, χωρίς νίκη, με ένα μονοθέσιο πιο δύστροπο κι από την Benetton B201, τα πράγματα ήταν δύσκολα.
Ούτε ο πιο αισιόδοξος υποστηρικτής του δεν περίμενε βάθρο, πόσο μάλλον νίκη, εκείνη τη χρονιά.
Οι πρώτοι 2 αγώνες της σεζόν ήταν αντάξιοι των χαμηλών προσδοκιών.
Όμως, ο τρίτος αγώνας, στο Interlagos, έμελλε να εξελιχθεί πολύ διαφορετικά...

 

Όταν άνοιξαν οι ουρανοί...

Brazil 2003 Start

Πριν τη διεξαγωγή του αγώνα, οι υπεύθυνοι του Interlagos σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή του Sao Paulo, προχώρησαν στην επέκταση του αποχετευτικού δικτύου της πίστας.
Η εμφάνιση της βροχής στις πρώτες κατατακτήριες δοκιμές την Παρασκευή, δεν έφερε ιδιαίτερα προβλήματα.
Όταν όμως άνοιξαν οι ουρανοί 2 ώρες πριν τον αγώνα της Κυριακής, η πίστα έγινε κυριολεκτικά λίμνη.
Η επιλογή των Bridgestone και Michelin να φέρουν τα ενδιάμεσα ελαστικά για βροχή (σε μια χρονιά που επιτρεπόταν να φέρουν μόνο έναν τύπο βρόχινων ελαστικών σε κάθε αγώνα), επέτεινε την πρόκληση.
Η εκκίνηση καθυστέρησε 15 λεπτά και δόθηκε πίσω από το Safety Car, το οποίο παρέμεινε στην πίστα μέχρι τον 8ο γύρο (12.25 και μετά):


O τοπικός ήρωας Rubens Barrichello έχασε αμέσως την πρωτοπορία από τον David Coulthard, ενώ στον επόμενο γύρο τον προσπέρασε και ο Kimi Raikkonen.
Υπό βροχή, τα ενδιάμεσα ελαστικά της Michelin που φορούσαν οι 2 McLaren ήταν κατά πολύ ανώτερα των αντίστοιχων της Bridgestone που φορούσε ο Barrichello.

Στους γύρους υπό το αυτοκίνητο ασφαλείας, οι 2 Jordan των Giancarlo Fisichella και Ralph Firman, καθώς και η Toyota του Olivier Panis, έσπευσαν στα pits για το μοναδικό τους ανεφοδιασμό, σε μια στρατηγική που προϋπέθετε τη συχνή παρουσία του Safety Car στην πίστα, καθώς και την ολοκλήρωση του αγώνα πριν τους 73 γύρους.

Παρόμοια στρατηγική υιοθέτησαν και στη Minardi, τοποθετώντας πριν τον αγώνα τόσα καύσιμα, ώστε να μη χρειαστεί κανένα pit stop (κάτι που έκανε και ο Frentzen).
O Panis είχε βγει στην πίστα μπροστά από τις 2 Jordan των Fisichella-Firman.
Στον 18ο γύρο, η πίσω ανάρτηση της Jordan του Firman κατέρρευσε στο τέλος της μεγάλης ευθείας, βγάζοντας τον Panis εκτός αγώνα:

''Παρά τρίχα, φτηνά τη γλίτωσε ο Fisi''.

Εκ νέου αυτοκίνητο ασφαλείας στην πίστα, αυτή τη φορά μέχρι τον 22ο γύρο.
Εντωμεταξύ, η βροχή είχε σταματήσει τελείως και η πίστα άρχιζε να στεγνώνει (με εξαίρεση το κομμάτι από τη μεγάλη ευθεία μέχρι την Curva do Sol, τρίτη στροφή της πίστας, που παρέμενε ιδιαίτερα βρεγμένο).
Όσο περισσότερο στέγνωνε η πίστα, τόσο καλύτερα ανταποκρίνονταν στις συνθήκες τα intermediates της Bridgestone σε σχέση με αυτά της Michelin.
Στην Curva do Sol όμως, όπως προαναφέρθηκε, το οδόστρωμα ήταν ιδιαίτερα βρεγμένο.
Και η έξοδος διαφυγής σύντομα γέμισε κατεστραμμένα μονοθέσια.

Brazilian GP 2003 CdS

Την αρχή έκανε ο Justin Wilson στον 16ο γύρο για να ακολουθήσουν οι Antonio Pizzonia και Juan Pablo Montoya στον 24ο γύρο και ο Michael Schumacher στον 26ο γύρο.

Το αυτοκίνητο ασφαλείας επέστρεψε στην πίστα, μέχρι τον 29ο γύρο.
Στον 30ό γύρο, ο Jos Verstappen είχε έξοδο στην Curva do Sol, του έσβησε ο κινητήρας και εγκατέλειψε.

Η απογοήτευση στο γκαράζ της Minardi ήταν μεγάλη, καθώς η άριστη στρατηγική που είχαν ακολουθήσει θα εξασφάλιζε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα για τον Jos the Boss, δεδομένης της εξέλιξης του αγώνα.
2 γύρους μετά, ο Jenson Button θα ήταν το 6ο και τελευταίο θύμα της υδρολίσθησης στη συγκεκριμένη στροφή.

Και πάλι αυτοκίνητο ασφαλείας στην πίστα - ο Fisico εντός βαθμολογούμενης οκτάδας, στην 6η θέση.
Φίλος και υποστηρικτής του Giancarlo στο τηλέφωνο:
''Πάει για νίκη, αρκεί να μείνει στην πίστα''

''Για νίκη δε ξέρω, βάθρο οπωσδήποτε''.
Στον 36ο γύρο η δράση αρχίζει εκ νέου και ο Raikkonen πραγματοποιεί 2 εξαιρετικά προσπεράσματα μέσα σε 30 δευτερόλεπτα.
Αρχικά επί του Fernando Alonso και στη συνέχεια επί του Ralf Schumacher (0.30-1.00), ανεβαίνοντας 3ος.
Στον 44ο γύρο ο Barrichello περνά στην πρωτοπορία του αγώνα, στο S του μέντορά του, του Ayrton Senna και αρχίζει η σάμπα στις κερκίδες (10.15 και μετά).
Με καταιγιστικό ρυθμό, ρίχνει 2 δευτερόλεπτα στο γύρο στον 2ο Coulthard, αλλά στον 47ο γύρο μένει από πίεση βενζίνης (12.58 και μετά).


Απογοήτευση στις κερκίδες, καθώς βλέπουν τον συμπατριώτη τους αποσβολωμένο στην έξοδο διαφυγής, ενώ σπάει η παράδοση που ήθελε να κερδίζει τοπικός ήρωας το GP Βραζιλίας ανά δεκαετία (1973 Emerson Fittipaldi, 1983 Nelson Piquet, 1993 Ayrton Senna).
Ήταν η 8η συνεχόμενη εγκατάλειψη του Rubinho στον αγώνα της πατρίδας του.

Brazilian GP Rubens

4ος ο Fisichella, μία θέση μακριά από το βάθρο.
''1-2 τα McLaren και 3ος ο Fisi, τον έχει τον Ralf''
''Γιατί να μην έχει και τον Kimi; Είναι πολύ κοντά...''
Στον 52ο γύρο, ο πρωτοπόρος Coulthard μπαίνει στα pits για τον τελευταίο ανεφοδιασμό και επιστρέφει στην πίστα 4ος.

Στον 54ο γύρο, ο Fisico εκμεταλλεύεται το λάθος του Raikkonen και περνά στην πρωτοπορία του αγώνα.

Κι από κει και μετά, τα μάτια καρφωμένα στην οθόνη με αυτά που συνέβαιναν!

Στο τέλος του 55ου γύρου, ο Mark Webber που βρισκόταν ένα γύρο πίσω, κάνει σμπαράλια τη Jaguar πριν την τελευταία στροφή για την ευθεία εκκίνησης-τερματισμού.
Ο Fisico περνά προσεκτικά τα συντρίμμια και συνεχίζει για τον 56ο γύρο, ο Raikkonen περνά προσεκτικά και κατευθύνεται προς τα pits, ο Alonso όμως αγνοεί για δεύτερη φορά στον αγώνα τις κίτρινες σημαίες και διαλύει την Renault R23 στα εξ'ων συνετέθη:

Το αυτοκίνητο ασφαλείας για τελευταία φορά στην πίστα, αλλά οι διοργανωτές αποφασίζουν να διακόψουν οριστικά τον αγώνα.

Ο Alonso μεταφέρεται στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες, όλα τα μονοθέσια έχουν επιστρέψει στα pits, με εξαίρεση ένα: την EJ13 του Fisichella, που έχοντας περάσει τη γραμμή της αφετηρίας, βρίσκεται στον 56ο γύρο.
Ο Ιταλός υποχρεώνεται σε έναν πολύ αργό γύρο πίσω από το Safety Car και με την είσοδό του στο pitlane, ο κινητήρας του φλέγεται.

 

Fisichella Brazil 2003


Έξαλλοι πανηγυρισμοί στο επιτελείο της Jordan από τον απροσδόκητο θρίαμβο, στο 200ό GP της ομάδας και στο 110ο για τον Fisichella, έξαλλοι πανηγυρισμοί και στο τηλέφωνο.
Το διαφημιστικό διάλειμμα πριν την απονομή φάνταζε ατελείωτο.

 

Fisi Brazil 2003

 

Και μόλις ξεκίνησε εκ νέου η μετάδοση, ήρθε και η παγωμάρα.
Πρώτος ο Raikkonen, καθώς το άρθρο 154 της FIA αναφέρει ότι σε περίπτωση διακοπής του αγώνα, ενώ έχει ολοκληρωθεί το 75% των γύρων, ισχύει η κατάταξη που υπήρχε 2 γύρους πριν πέσει η κόκκινη σημαία.
Μέσα στην αναμπουμπούλα, οι αγωνοδίκες θεώρησαν ότι ο Fisichella ολοκλήρωσε 55 γύρους κι επομένως νικητής ήταν ο πρωτοπόρος στον 53ο γύρο Raikkonen.

Η χαρά έδωσε τη θέση της στην απογοήτευση.
Στο βάθρο (στο οποίο δεν παρευρέθηκε ο Alonso που ήταν στο νοσοκομείο) ήταν εμφανής η κατήφεια στο πρόσωπο του Ρωμαίου.
Μπορεί η 2η θέση να ήταν ένα αποτέλεσμα πολύ καλύτερο των προσδοκιών πριν τον αγώνα, όμως στην παρούσα φάση, ισοδυναμούσε με ήττα.
Ήταν η 2η φορά που ο Fisico στερούνταν τη νίκη στο Interlagos λόγω λανθασμένης εφαρμογής των κανονισμών της FIA, μετά το 2000.

Αν και σε αντίθεση με την εγκληματική παρερμηνεία των κανονισμών το 2000, στην προκειμένη περίπτωση η λανθασμένη εφαρμογή οφειλόταν στην εν γένει σύγχυση που επικρατούσε.

F1 Fansite.com 2003 HD wallpaper F1 GP Brazil 01

Η εναλλαγή των συναισθημάτων όμως δεν είχε ακόμα ολοκληρωθεί.
Τη Δευτέρα μετά τον αγώνα, η Ferrari γνωστοποίησε video στο οποίο αποδείχθηκε ξεκάθαρα ότι ο Fisichella ολοκλήρωσε 56 γύρους, επομένως έπρεπε να ισχύσει η κατάταξη του 54ου γύρου.
Η Jordan άσκησε έφεση, η άμεσα ζημειωθείσα McLaren βλέποντας το οφθαλμοφανές του video δεν άσκησε αντέφεση και η υπόθεση εκδικάστηκε την ερχόμενη Παρασκευή στο δικαστήριο της FIA στο Παρίσι, όπου και αποκαταστάθηκε η δικαιοσύνη.

 

Fisi Kimi Podium

 

Παρασκευή απόγευμα και διαβάζω και ξαναδιαβάζω την είδηση στο rally.gr.
Ο Fisico νικητής, και δεν είναι πρωταπριλιάτικο αστείο, 11 Απριλίου έγραφε το ημερολόγιο.
''Άντε να πιστέψει ότι ο Fisico πήρε τη νίκη'' (σημείωση: η επαφή με το ίντερνετ δεν ήταν τότε καθημερινή, σε αντίθεση με σήμερα).
Έπρεπε να φτάσει η επόμενη Παρασκευή, 18 Απριλίου για να το κάνει, βλέποντας τα πλάνα από την ιδιόμορφη απονομή μεταξύ Ron Dennis, Eddie Jordan, Kimi Raikkonen και Giancarlo Fisichella (ο Alonso απουσίαζε εκ νέου):

Ήταν η μοναδική καλή στιγμή σε μια χρονιά που εξελίχθηκε σύμφωνα με τις πιο απαισιόδοξες προσδοκίες.
Αλλά είναι ακόμα και σήμερα, η ωραιότερη προσωπική ανάμνηση στο πέρασμα των ετών, μαζί με την εξίσου απροσδόκητη pole position στο Spa το 2009 - το τελευταίο οδηγικό ρεσιτάλ του Ρωμαίου.

 

 

 

 

 

 

 

f1grip avatar 240px 2013    autowebtv  rocketweb logo lizard 250    

Newsletter Sign Up

446acf0f-b3df-4bd1-89bc-dd541b0182f3_20140327_2019535455.jpg

KART POSTER