Sunday, 03 March 2013 10:00

Toleman (1985): ψάχνοντας απεγνωσμένα για ελαστικά

Written by

Η περίπτωση της βρετανικής Toleman (1981-1985) αποτελεί ίσως το κλασικότερο παράδειγμα στην ιστορία της Formula 1 του πως η ανατροπή των σχεδίων μιας ομάδας μπορεί να την οδηγήσει από το ζενίθ στο ναδίρ μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Toleman Senna Monaco 1

 

''Η αρχή του κακού'' τοποθετείται στον αγώνα της Imola το 1984.
Εκεί, κατά τη διάρκεια των πρώτων κατατακτηρίων δοκιμών της Παρασκευής, η διαμάχη μεταξύ των ιθυνόντων της Toleman και της Pirelli, προμηθευτή ελαστικών της ομάδας, έφτασε στο απροχώρητο.
Oι 2 Toleman TG183B των Ayrton Senna και Johnny Cecotto δε βγήκαν στην πίστα, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την ελλιπή ανταγωνιστικότητα των ελαστικών της Pirelli σε σχέση με τα αντίστοιχα της Goodyear και της Michelin.

 

Ήταν ο τελευταίος αγώνας συνεργασίας των 2 εταιριών, καθώς στον επόμενο αγώνα στη Dijon, οι TG184 θα έκαναν ντεμπούτο φορώντας ελαστικά της Michelin.
Ήταν επίσης η μοναδική φορά που ο Ayrton Senna δεν κατάφερε να προκριθεί σε αγώνα, καθώς αντιμετώπισε πρόβλημα με την πίεση του καυσίμου στις δεύτερες κατατακτήριες δοκιμές του Σαββάτου.

 

Toleman Senna

 

Η δεύτερη κίνηση που ανέτρεψε τα σχέδια της Toleman σημειώθηκε λίγους μήνες αργότερα, πριν την άφιξη και πάλι επί ιταλικού εδάφους, για τον αγώνα της Monza.
Ο Ayrton Senna, ο νεοεμφανιζόμενος οδηγός που είχε χαρίσει στην ομάδα τα 2 πρώτα βάθρα στην ιστορία της (2ος στο GP του Monaco και 3ος στο GP Βρετανίας) ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά τη μεταγραφή του στη Lotus για το 1985, παρότι δεσμευόταν με συμβόλαιο με την Toleman και για την επόμενη χρονιά.

 

Σε μια περίοδο που η ομάδα συζητούσε την αντικατάσταση των turbo κινητήρων της βιοτεχνίας της Hart με τις ισχυρότερες εργοστασιακές μονάδες της BMW, η γνωστοποίηση της φυγής του Senna λειτούργησε ''ως κεραυνός εν αιθρία''.
Tο ενδιαφέρον της BMW ατόνισε, καθώς οι ιθύνοντές της θεωρούσαν ότι η εξαιρετική προσπάθεια του αρχισχεδιαστή Rory Byrne θα απέδιδε κατά το δοκούν συνδυασμένη μόνο με το οδηγικό χάρισμα του Βραζιλιάνου.
Μάλιστα η σύγχυση που επέφερε στις τάξεις της ομάδας η ανακοίνωση του Senna, είχε ως επακόλουθο την αντικατάστασή του για το GP Ιταλίας με τον Pierluigi Martini.

 

Martini Toleman 1984


Η αυλαία για το πρωτάθλημα του 1984 έπεσε στο Estoril της Πορτογαλίας και τα χαμόγελα στις τάξεις των μελών της Toleman ήταν εμφανή.
Η καλύτερη σεζόν στην ιστορία της ομάδας, όσον αφορά τη θέση στο πρωτάθλημα Κατασκευαστών (7η) και τη βαθμολογική συγκομιδή (16 βαθμοί), έκλεισε με το 3ο και τελευταίο όπως έμελλε να αποδειχθεί, βάθρο και πάλι διά χειρός Senna (3ος).

 

Estoril 1984 podium

 

Κατά τη διάρκεια όμως της ανάπαυλας του χειμώνα , οι εξελίξεις ήταν καταιγιστικές και το κλίμα ευφορίας σύντομα αποτέλεσε παρελθόν.
Η ομάδα ανακοίνωσε ότι το μονοθέσιο που θα έτρεχε στο επερχόμενο πρωτάθλημα, η TG185, θα παρουσιαζόταν στα μέσα Ιανουαρίου, τροφοδοτούμενη εκ νέου από τον turbo 4κύλινδρο της Hart.
Όσον αφορά το δίδυμο των οδηγών, μετά τις φιλολογικές συζητήσεις με τον Stefan Bellof και τον Martin Brundle, ο βετεράνος John Watson έδειχνε ως ο επικρατέστερος team-mate του Stefan Johansson.
Σύντομα όμως θα ερχόταν η μεγάλη είδηση όμως που θα τίναζε τον προγραμματισμό της ομάδας στον αέρα.
Αυτή δεν ήταν άλλη από την αιφνίδια αποχώρηση της Michelin από τη Formula 1, που άφηνε την Toleman χωρίς προμηθευτή ελαστικών, λίγες ημέρες πριν την παρουσίαση της TG185.

 

Toleman Senna Michelin

 

Θα μπορούσε εύλογα κάποιος να αναρωτηθεί το λόγο που προβάλλεται τόσο δραματικά η αποχώρηση της γαλλικής εταιρίας ελαστικών για το μέλλον της ομάδας.
Η απάντηση θα πρέπει να αναζητηθεί με βάση τα προαναφερόμενα γεγονότα που διαδραματίστηκαν μεταξύ Toleman και Pirelli στην Imola, καθώς και στη σχέση των ιθυνόντων της Goodyear με τους αντίστοιχους της βρετανικής ομάδας.

 

Ειδικότερα, η Pirelli δεν ήθελε επουδενί να παρέχει ελαστικά στην ομάδα που λίγους μήνες πριν, την άφησε ''για τα μάτια'' της Michelin, ενώ η Goodyear είχε συμφωνήσει ήδη με πολλές ομάδες και δεν είχε τη δυνατότητα να αναλάβει την προμήθεια περισσότερων.
Ο ισχυρισμός της Goodyear βέβαια ήταν περισσότερο μία πρόφαση, καθώς τη συμπεριφορά που επέδειξε η Toleman στην Pirelli, την είχε επιδείξει και στην ίδια λίγα χρόνια νωρίτερα στη Formula 2!

 

Toleman Watson Donington Avon test

 

Η διαμεσολάβηση του δεξιού χεριού του Enzo Ferrari, Marco Piccinini, απέβη άκαρπη.
Έτσι, ο Johansson οδήγησε για πρώτη φορά την TG185 στο Silverstone, με ένα σετ από τα 10 μόλις ελαστικά της Pirelli που είχαν ξεμείνει στο εργοστάσιο της Toleman στο Enstone, από την προηγούμενη χρονιά.
Λίγες ημέρες πριν το καθιερωμένο τεστ στο Rio de Janeiro, οι ιθύνοντες της Toleman προσέγγισαν τις Iαπωνικές Yokohama και Bridgestone.

 

Η άφιξη όμως στο Rio δε συνοδεύτηκε από τη θετική απάντηση μίας εκ των δύο εταιριών και αναγκαστικά θα χρησιμοποιούνταν τα εναπομείναντα 6 Pirelli.
Στην τραγική κατάσταση που είχε διαμορφωθεί, αποφασίστηκε να μη συμμετάσχει η ομάδα στο τεστ.
Τότε ο Enzo Ferrari παρενέβη προσωπικά και εξασφάλισε καινούρια ελαστικά της Pirelli, με τα οποία τελικά ο Johansson κατάφερε να βρεθεί στην κορυφή των χρόνων.

 

Toleman Johansson Rio test Pirelli

 

Η παρέμβαση του ''Commendatore'' αφορούσε όμως αποκλειστικά το τεστ.
Pirelli και Goodyear συνέχιζαν να είναι ανυποχώρητες, ενώ Yokohama και Bridgestone τηρούσαν ''σιγήν ιχθύος''.
Παράλληλα, πλησίαζε η καταληκτική προθεσμία για την υποβολή του δεύτερου οδηγού και δεν είχε ανακοινωθεί ακόμα ο John Watson.
Στα τέλη Φεβρουαρίου, ο Johansson πραγματοποίησε εκ νέου τεστ στο Silverstone, χρησιμοποιώντας ελαστικά της Avon προορισμένα για την F3000, κατορθώνοντας μάλιστα να κάνει καλύτερο χρόνο σε σχέση με αυτόν που είχε κάνει στο πρώτο τεστ με τα περσινά Pirelli.

 

Johansson Toleman Silverstone test Avon

 

Με τη FOCA και τη FISA να παραμένουν παγερά αδιάφορες μόλις ένα μήνα πριν την έναρξη του πρωταθλήματος, ο Ted Toleman αποφάσισε να βάλει ένα τέλος σε μια κατάσταση-παρωδία για το ίδιο το sport.
Η Toleman δεν θα συμμετείχε στο πρωτάθλημα, με τους Johansson-Watson να δοκιμάζουν για τελευταία φορά την TG185 στο Donington, χρησιμοποιώντας ξανά ελαστικά της Avon.

Η ομάδα αποδέσμευε από το συμβόλαιό του τον Johansson, που τελικά αντικατέστησε τον τιμωρημένο Stefan Bellof στην Tyrrell στο εναρκτήριο GP του Rio.

Ο Σουηδός θα έτρεχε στην Tyrrell μόνο για έναν αγώνα, καθώς στο GP Πορτογαλίας πήρε τη θέση του απολυθέντος Rene Arnoux στη Ferrari.
Καταλυτικό ρόλο σε αυτή την κίνηση έπαιξαν οι καλές σχέσεις μεταξύ των ιθυνόντων της Toleman και της Scuderia, τη μόνης ομάδας που ενδιαφέρθηκε έμπρακτα για να δοθεί λύση στο πρόβλημα με την παροχή ελαστικών.

 

Johansson Rosberg

 

Παρά την απόφαση για αποχώρηση, στα πρώτα 3 GP της χρονιάς (Rio, Estoril, Imola) καταβάλλονταν ακόμα προσπάθειες για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα.
Λύση η οποία ήρθε τελικά, λίγες ημέρες πριν τον 4ο αγώνα της χρονιάς, στο Πριγκιπάτο του Monaco.
Ο Luciano Benetton υπέβαλε πρόταση για την εξαγορά της Toleman, η οποία έγινε δεκτή από τον Ted Toleman, υπό τον όρο της διατήρησης του έμψυχου δυναμικού της ομάδας υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς.

 

Μάλιστα ο νέος ιδιοκτήτης εξασφάλισε άμεσα προμηθευτή ελαστικών:εξαγόρασε το συμβόλαιο της Spirit που αποχώρησε από τη Formula 1 μετά την Imola και στο Μonaco θα εμφανιζόταν για πρώτη φορά στη χρονιά η TG185, φορώντας ελαστικά -ποιας άλλης;- της Pirelli.
Επειδή όμως το συμβόλαιο της Spirit αφορούσε την προμήθεια ελαστικών για ένα μόνο μονοθέσιο, η Toleman θα έτρεχε με ένα μονοθέσιο στο Monaco.

 

Toleman Fabi 3

 

Αυτό το μονοθέσιο δεν οδήγησε όμως ο John Watson, αλλά ο Teo Fabi, καθώς ο Benetton ήθελε Ιταλό οδηγό στο τιμόνι.
Από το GP Αυστρίας και μετά, εξασφαλίστηκαν ελαστικά και για τη δεύτερη TG185, την οποία θα οδηγούσε ο συμπατριώτης του Fabi, Piercarlo Ghinzani.
Ο Fabi κατέκτησε μία απροσδόκητη pole position στο Nurburgring, η χρονιά όμως εξελίχθηκε σε φιάσκο (0 βαθμοί), λόγω της παροιμοιώδους αναξιοπιστίας των μοτέρ της Hart.
Λίγα χρόνια αργότερα, ο Ιταλός σχολίασε την κατάσταση ως εξής:
''Το μονοθέσιο ήταν φανταστικό, ικανό να διεκδικήσει ακόμα και το πρωτάθλημα.
Τα ηλεκτρονικά προβλήματα όμως, ήταν αναρίθμητα.''

 

Toleman Ghinzani

 

Στον αγώνα της Αυστραλίας, έπεσε η αυλαία για την Toleman μετά από 5 χρόνια συμμετοχής στο sport (1981-1985), καθώς η ομάδα θα μετονομαζόταν σε Benetton για το 1986.
Παράλληλα, ήταν το τέλος εποχής και για τη συνεργασία με τον Brian Hart, καθώς επετεύχθη συμφωνία με τη BMW.
Η Benetton ξεκινούσε τη δική της επιτυχημένη πορεία στη Formula 1, μέχρι να τη διαδεχθεί με τη σειρά της η Renault το 2002.
Τα εξαιρετικά δείγματα δουλειάς του Rory Byrne και του Pat Symonds θα γίνονταν ακόμα πιο ευδιάκριτα τα επόμενα χρόνια.

 

Κι αν κάποιος ισχυριστεί ότι δεν υπάρχει συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην Toleman και το τελευταίο διάδοχο σχήμα που προέκυψε μετά την αποχώρηση της Renault, τη Lotus, τον διαψεύδουν οι εγκαταστάσεις στο Enstone και το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα, μεγάλο μέρος του προσωπικού που εργάζεται στη Lotus, είναι εκεί από τις ημέρες της Toleman.

 

Toleman Box

f1grip avatar 240px 2013    autowebtv  rocketweb logo lizard 250    

Newsletter Sign Up

356_20120328_1194121104.jpg

KART POSTER