Tuesday, 11 November 2014 09:00

1993: Η ιστορία του 3ου μονοθεσίου

Written by


Η τελευταία φορά που κάποια ομάδα πίεσε για την συμμετοχή 3ου μονοθεσίου της στο πρωτάθλημα ήταν το 1993 και η ομάδα αυτή ήταν η McLaren.

Πως έφτασε όμως η Βρετανική ομάδα στο σημείο να ζητάει άδεια συμμετοχής 3ου μονοθεσίου της;
Ας αρχίσουμε να ξετυλίγουμε  το κουβάρι.

Στο τέλος του 1992 η Honda είπε το μεγάλο αντίο σε McLaren και Formula 1, με τον Ron Dennis να ψάχνει απεγνωσμένα για κινητήρες.
Παρά το γεγονός πως είχε σχεδόν 6 μήνες περιθώριο για να βρει την καλύτερη εναλλακτική λύση, ο Βρετανός το μόνο που κατάφερε ήταν να κλείσει τους πελατιακούς V8 της Ford.

Αυτό έκανε ακόμα μεγαλύτερη την επιθυμία του Ayrton Senna να μεταβεί στην ομάδα της Williams αφήνοντας έτσι  κενή μια θέση στην ομάδα, αφού είχαν ήδη υπογράψει με τον Αμερικάνο πρωταθλητή των CART Michael Andretti.
Στην Williams όμως ο Βραζιλιάνος δεν μπορούσε να πάει, αφού ο Prost είχε ασκήσει “βέτο”, με αποτέλεσμα να κάνει δοκιμές στις αρχές του 1993 στα CART με την ομάδα του Penske.

3rd Car 2

Ο Ron Dennis βλέποντας πως δύσκολα θα έπειθε τον Senna να υπογράψει, κατάφερε να “κλέψει” τον Mika Hakkinen από τις Williams και Lotus που τον διεκδικούσαν.
Παρά το γεγονός αυτό όμως, ο Ron Dennis εξακολουθούσε να πιέζει τον Senna να δοκιμάσει το νέο μονοθέσιο της ομάδας, πράγμα που τελικά πραγματοποιήθηκε κατά την διάρκεια των χειμερινών δοκιμών στο Silverstone.

Ο Βραζιλιάνος τελικά υπέγραψε για τον πρώτο αγώνα μόνο, με αποτέλεσμα να βρεθεί εκτός ο Hakkinen.

Ο Dennis βέβαια θα προτιμούσε σε αυτή την θέση να είναι ο Andretti και όχι ο Hakkinen, όμως κάτι τέτοιο ήταν αδύνατον να συμβεί κι έτσι υπέβαλε το αίτημα του 3ου μονοθεσίου στην FIA προκειμένου να τρέξει και ο Φινλανδός.
Το αίτημα αυτό το στήριξε στο γεγονός πως το 1993 συμμετείχαν 13 ομάδες, άρα 26 μονοθέσια, αντίθετα με τις προηγούμενες χρονιές που συμμετείχαν 30-32.
Η FIA απέρριψε αρχικά το αίτημα και έθεσε σε εφαρμογή έναν κανονισμό άνευ προηγουμένου.
Από τα 26 μονοθέσια που λαμβάνουν μέρος στα δοκιμαστικά, θα προκρίνονταν τα 25.
Ένας μόνο οδηγός δηλαδή θα έβλεπε τον αγώνα από τα pits.

3rd Car 3

Ο Senna συνέχισε να υπογράφει συμβόλαιο μόνο για έναν αγώνα μέχρι και το Monaco που ήταν ο 6ος αγώνας και μετά από αυτόν υπέγραψε για το υπόλοιπο της χρονιάς.
Ο Ron Dennis τότε άρχισε να πιέζει την FIA για την συμμετοχή 3ου μονοθεσίου, με την δικαιολογία πως υπάρχουν πολλοί αργοί συνδυασμοί και θα έχει περισσότερο ενδιαφέρον αν προσθέσουν κι άλλους γρήγορους συνδυασμούς.
Αυτή την φορά η απάντηση της FIA ήταν πως το μοναδικό ενδεχόμενο για να συμβεί αυτό, θα είναι αν κάποια ομάδα αποχωρίσει από το πρωτάθλημα και μείνουν κενές θέσεις.

Me and my big mouth
“Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μην πεις” λέει ο λαός και στην συγκεκριμένη περίπτωση ταιριάζει γάντι.
Η ομάδα της Scuderia Italia ανακοίνωσε πως μετά το Ιταλικό gp θα αποσυρθεί από το πρωτάθλημα και θα ενωθεί με την Minardi για την επόμενη χρονιά, αφήνοντας έτσι κενή θέση δυο μονοθεσίων.

3rd Car 4

Τότε όχι μόνο ο Ron Dennis και η ομάδα της McLaren, αλλά και αυτές της Benetton, Ligier και Footwork έσπευσαν στην FIA για να κάνουν αίτημα 3ου μονοθεσίου για τους 3 αγώνες που απέμεναν.
Η FIA από την άλλη, πραγματοποίησε το κλασικό της “είπα – ξείπα” και τους απάντησε πως κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί.

Ο Dennis που είδε την τελευταία του ευκαιρία να βάλει τον Hakkinen να τρέξει με 3ο μονοθέσιο να ναυαγεί, “άδειασε” αμέσως τον Michael Andretti και έβαλε τον Φινλανδό απευθείας στην θέση του.
Έτσι τελείωσε σίριαλ του 3ου μονοθεσίου για πάντα.
Για πάντα;;;

 

 

f1grip avatar 240px 2013    autowebtv  rocketweb logo lizard 250    

Newsletter Sign Up

pauldiresta_poster_20120328_1926937694.jpg

KART POSTER