Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2016 09:00

Coloni Subaru (1990): όταν η φιλοσοφία στοιχίζει δραματικά

Written by

Η λαμπρή αγωνιστική ιστορία της Iαπωνικής Subaru είναι συνυφασμένη με το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Rally (WRC).

3 πρωταθλήματα Οδηγών (1995, 2001, 2003), 3 πρωταθλήματα Κατασκευαστών 

(1995, 1996, 1997) και 47 νίκες, καθιέρωσαν τη Subaru ως μία από τις ομάδες θρύλους στην ιστορία του sport.
Τα μπλε Impreza, άφησαν το δικό τους ιδιαίτερο στίγμα στις ειδικές διαδρομές...

Subaru Impreza WRC

Λίγα χρόνια πριν ξεκινήσουν οι μεγάλες επιτυχίες στο WRC, προηγήθηκε το σύντομο αλλά ανεπιτυχές πέρασμα της Subaru και από τα paddocks της Formula 1.
Σε αντιδιαστολή με τα κατορθώματα στο WRC, η συμμετοχή της Subaru στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού χαρακτηρίστηκε από την πλήρη αποτυχία του προγράμματος.
Ας πάρουμε όμως την ιστορία από την αρχή.
Επηρεασμένη από τις επιτυχίες της ομοεθνούς Honda, η Subaru έβλεπε με καλό μάτι την είσοδό της στον κόσμο της Formula 1.
Οι ιθύνοντές της όμως ήθελαν να εφαρμόσουν και στη Formula 1 τη φιλοσοφία τους να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά επίπεδοι (boxer) κινητήρες τόσο στα αγωνιστικά , όσο και στα αυτοκίνητα παραγωγής της εταιρίας.
Μία αρχή που συνεχίζεται ακόμα και σήμερα.

Subaru F12

Στα μέσα του 1988 λοιπόν, η Subaru προσέγγισε τον Ιταλό Carlo Chiti, ιδιοκτήτη της μικρής βιοτεχνίας αγωνιστικών κινητήρων Motori Moderni και του ανέθεσε την κατασκευή ενός επίπεδου κινητήρα για λογαριασμό της.
Σε λίγο καιρό, ο boxer 12κύλινδρος κινητήρας των 3.5 λίτρων με τον κωδικό F12, αποτελούσε ''σάρκα και οστά''.
Η χρησιμοποίηση επίπεδων κινητήρων στη Formula 1 ήταν όμως μια τεχνική απαρχαιωμένη, καθώς είχε χρησιμοποιηθεί τελευταία φορά κατά τη δεκαετία του 1970 και δε θεωρούνταν η ενδεδειγμένη λύση για τα τότε αεροδυναμικά πρότυπα.
Ήταν λοιπόν εύλογη η απροθυμία των μεγάλων ομάδων να δοκιμάσουν το νέο κινητήρα.

gachot subaru 5

H μόνη ομάδα που δέχτηκε να δοκιμάσει τον κινητήρα F12 ήταν η Minardi, η οποία χρησιμοποιούσε μοτέρ της Motori Moderni την περίοδο 1985-1987.
Οι χρόνοι όμως που έγραψαν οι Pierluigi Martini, Gianni Morbidelli και Paolo Barilla στο τιμόνι της τροποποιημένης Minardi M188-Subaru ήταν απογοητευτικοί και το εγχείρημα δεν προχώρησε.

 

Minardi M188 Subaru


Τελικά, στα τέλη του 1989, η Subaru αγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Coloni, μιας μικρής ιταλικής ομάδας και ανακοίνωσε τη συμμετοχή της ως Coloni Subaru για την επόμενη χρονιά.
Ο ιδιοκτήτης της ομάδας, Enzo Coloni, παρέμεινε στη διοίκηση της ομάδας υπό τον πρόεδρο της Subaru, ενώ ο Bertrand Gachot επιλέχθηκε ως ο μοναδικός οδηγός της νέας προσπάθειας.

gachot subaru 4

Από τον πρώτο αγώνα της συνεργασίας Coloni-Subaru, έγινε αντιληπτός ο λόγος για τον οποίο καμία ομάδα με προοπτική δεν αντιμετώπισε θετικά το εγχείρημα του boxer κινητήρα της Subaru.
Συγκεκριμένα, ο F12 ήταν πάνω από 100 κιλά βαρύτερος σε σχέση με τους κινητήρες των άλλων κατασκευαστών (με μόνη εξαίρεση το μοτέρ της Life) και υποδεέστερος κατά 150 hp.
Επιπρόσθετα, λόγω του υψηλού βάρους του κινητήρα, το ζύγισμα του τροποποιημένου μονοθεσίου C3B ήταν κακό.
Έτσι, δεν προκάλεσε σε κανέναν έκπληξη η αδυναμία του Gachot να προκριθεί στις κατατακτήριες δοκιμές του GP Αμερικής.
Αποκλείστηκε στον προκριματικό γύρο (pre – qualifying) χωρίς να σημειώσει χρόνο, καθώς αντιμετώπισε πρόβλημα στο κιβώτιο στο γύρο προθέρμανσης.

gachot subaru 1

Στον επόμενο αγώνα, το GP Βραζιλίας, σημείωσε μεν χρόνο, δεν εξασφάλισε όμως ούτε αυτή τη φορά την πρόκρισή του στις κατατακτήριες δοκιμές.
Στην Imola, το ''αδυνάτισμα'' του μονοθεσίου κατά 21 kg, επέφερε μια μικρή βελτίωση, που δεν ήταν όμως αρκετή για να πετύχει o στόχος της πρόκρισης.
Πριν το GP του Mονακό, η Subaru αγόρασε και το εναπομείναν ποσοστό μετοχών του Coloni και τον απέπεμψε από την ομάδα.
Τα πράγματα όμως δεν βελτιώθηκαν.
Άλλες τρεις αποτυχίες πρόκρισης στις κατατακτήριες δοκιμές (Μονακό, Καναδάς, Μεξικό).

gachot subaru 3

Στo GP Γαλλίας, ο 8ος συνεχόμενος αποκλεισμός επέφερε και την ανακοίνωση της Subaru για άμεση αποχώρηση από τη Formula 1.
Ο Coloni κατέλαβε εκ νέου τα ηνία της ομάδας, ενώ από το μεθεπόμενο αγώνα, θα χρησιμοποιούνταν ο 8κύλινδρος κινητήρας της Cosworth αντί του Subaru F12.
Στον επόμενο αγώνα, το GP Βρετανίας, το κεφάλαιο Formula 1 έκλεισε άδοξα για την Ιαπωνική εταιρία, με μια ακόμη αποτυχία πρόκρισης.
Στο video που ακολουθεί (από το 1.03 ως το 2.45) συνδυάζονται πλάνα του μονοθεσίου εντός και εκτός πίστας και συνέντευξη του οδηγού Bertrand Gachot:"Πριν 3 χρόνια, ήμουν στην pole position του αγώνα της Formula 3000, όντας ταχύτερος σε σχέση με σήμερα", η συγκεκριμένη φράση του Gachot συνοψίζει πλήρως την αποτυχία του εγχειρήματος.
Με τον κινητήρα της Cosworth, κατάφερε τελικά να προκριθεί 3 φορές (Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία) στις κατατακτήριες δοκιμές, όχι όμως και στον αγώνα, ολοκληρώνοντας μια πλήρως αποτυχημένη χρονιά...

gachot coloni ford 1990

 

 

 

f1grip avatar 240px 2013    autowebtv  rocketweb logo lizard 250    

Newsletter Sign Up

42513hr_20120329_1618236343.jpg

KART POSTER